Boeiend verhaal van vier Vorstinnen (12-4-2013)

Catherine ter Laan verraste ons met het Verhaal over vier Vorstinnen. Met veel enthousiasme en betrokkenheid hield ze ons allen in de ban van het Oranje Koningshuis.

Het was een fijne en dankbare middag in Hazerswoude-Dorp.


Ik wens u allen veel succes in de verdere toekomst met uw mooie werk voor de Zonnebloem afdeling Rijnwoude-Zuid. Veel hartelijke groeten, aldus Catherine ter Laan uit Alphen aan den Rijn

Catherine ter Laan verraste ons met het Verhaal over vier Vorstinnen. Met veel enthousiasme en betrokkenheid hield ze ons allen in de ban van het Oranje Koningshuis. Zij vertelde de geschiedenis van eind 1880 tot zowat vandaag. Ze had prachtige lichtbeelden. Zo kreeg het geheel veel sfeer en stijl.

Ongeveer 55 gasten van de Zonnebloem en 9 vrijwilligers beloonden Catherine na afloop met een welverdiend applaus. Hulde, ook aan de prima verzorging door het Centrum de Regenboog.

Het Verhaal van Vier Vorstinnen

“Het Roer van Staat in Zwakke Vrouwenhanden?”

 

Wij beleven in 2013 vele historische feiten rond ons Koninklijk Huis van Oranje-Nassau. Op 31 januari stonden we stil bij het feit dat ons staatshoofd Beatrix Wilhelmina Armgard  koningin der Nederlanden 75 jaar geleden werd geboren op Paleis Soestdijk. Zij deelde ons enkele dagen voor de verjaardag het besluit van haar troonsafstand mee. Na bijna 33 jaar aan het hoofd van onze constitutionele monarchie zal koningin Beatrix de troon doorgeven aan haar zoon Willem-Alexander. Het Nederlandse volk krijgt weer een koning.

De abdicatie van Beatrix en de plechtige inhuldiging van de – nu nog Prins van Oranje tot Willem-Alexander  koning der Nederlanden; deze gebeurtenissen vinden plaats op 30 april in het Paleis op de Dam en de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

 

Toen koning Willem III in november 1890 overleed, was zijn enige dochter Wilhelmina pas tien jaar oud. Wilhelmina zou in september 1898 worden ingehuldigd als Koningin der Nederlanden. In de tussenliggende acht jaren vervulde haar moeder Emma van Waldeck-Pyrmont een hoofdrol in ons land als regentes en voogdes voor het minderjarige vorstinnetje.

Het was in de behoudende mannenwereld van 1890 ongewoon een REGENTES en een KONINGIN zonder koning op de troon te zien! De erfopvolging van de Oranjes was vanaf 1814 van vader op zoon, dus in mannelijke lijn gebleven. Het idee dat nu het “roer der staat” door “zwakke vrouwenhanden” gestuurd werd, baarde zorgen voor de toekomst van de Nederlandse monarchie, zo meende men.

Koningin-regentes Emma heeft met een aangeboren gevoel voor het koningschap over het prestige van het Huis van Oranje gewaakt. Zij opende waardig de rij van Vier Vorstinnen. Er volgde een vloeiende lijn van moeder en dochter in hun staatsrechtelijke rol op de troon. We volgen in deze lezing met diabeelden Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix.  Vier koninginnen aan het symbolische roer van staat van de Nederlandse monarchie. Met vorstelijke franje!

Vanaf november herdenken wij nog een historisch hoogtepunt: het begin van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden.. In 1814 kreeg ons land de staatsvorm van een monarchie.

Continuïteit verbonden met plichtsbesef.

VIVAT ORAENGE!

(hieronder in Dropbox staan enkele foto's)

Secretariaat Zonnebloem Rijnwoude-Zuid

06-831 32 921
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Buitenactiviteiten
  • Creatieve workshops
  • Evenementen en festivals
  • Uit eten/terrasje pakken