Leuke workshop door Allcura Thuiszorg en Fysio Klein

Zonnebloem afdeling

Bij de afdeling Rijnwoude-Zuid (Benthuizen en Hazerswoude-Dorp) van de Zonnebloem leefde al lang een aantal vragen over het omgaan met minder mobiele mensen. We leerden rolstoelrijden !!

Zonnebloemvrijwilligers leren rolstoelrijden

Leuke workshop door Allcura Thuiszorg en Fysio Klein

Vragen van de Zonnebloem

Bij de afdeling Rijnwoude-Zuid (Benthuizen en Hazerswoude-Dorp) van de Zonnebloem leefde al lang een aantal vragen over het omgaan met minder mobiele mensen. Hoe moet je een rolstoel duwen, hoe help je gasten in een rolstoel in of uit hun jas, hoe help je mensen die slecht ter been zijn naar het toilet?

Beursvloer

Op de Beursvloer Rijnwoude van eind januari kwamen vertegenwoordigers van de Zonnebloem Rijnwoude-Zuid in contact met Bianca van der Meer van Allcura Thuiszorg en Jochem Klein van Fysio Klein. Een goede deal was snel gesloten. Een workshop” omgaan met minder mobiele mensen” was het resultaat. De afspraak is op 20 april uitgevoerd. De vrijwilligers van de Zonnebloem waren enthousiast.

Een brede aanpak van de Zonnebloemvraag

De uitvoering van de afspraak begon met de vraag “Wat willen jullie leren?” Daarop werd een hele hoop onderwerpen opgenoemd. Behalve het rolstoelrijden ging het om hoe je mensen in of uit de rolstoel kunt helpen, hoe mensen goed met hun rollator kunnen lopen, welke tips een vrijwilliger kan geven over de veiligheid in huis, waar je terecht kunt met vragen over hulp en ondersteuning, enz.

Jochem Klein van Fysio Klein en Bianca van der Meer van Allcura Thuiszorg hebben op alle onderwerpen ingespeeld.

Veel geleerd

De workshop werd gehouden in het voormalige gemeentehuis van Rijnwoude. Het begon met inleidingen van Fysio Klein en Allcura. Alle onderwerpen kwamen aan bod. Van aanpassingen in huis, tot een antwoord op de vraag waar je voor hulp en ondersteuning terecht kunt. Hoe herkenbaar ook, het was theorie. Maar daar bleef het niet bij. Natuurlijk stond oefenen met rolstoelen ook op het programma. De ene vrijwilliger nam plaats in de rolstoel, de andere was de rijder. Zo ging het in de oefenzaal “stoep op en stoep af”. Ook het draaien van de rolstoel werd getraind en het begeleiden van rolstoel naar gewone stoel. En terug natuurlijk.

Perspectief van gast en vrijwilliger

Interessant was ook dat beide trainers opmerkten dat het omgaan met minder mobile gasten vanuit twee invalshoeken moet worden bekeken. Niet alleen hoe gasten goed geholpen kunnen worden, maar ook wat dat betekent voor de vrijwilliger. Hoe graag je ook wilt helpen, soms zul je moeten erkennen dat het voor jezelf niet goed is om bepaalde dingen te doen. Een punt voor de Zonnebloem om de komende tijd over na te denken.

Een geslaagde deal

Allcura Thuiszorg, Fysio Klein en de Zonnebloem waren het erover eens dat op de Beursvloer voor hen een geslaagde deal tot stand is gekomen. Een van de Zonnebloemvrijwilligers merkte op “Wie vandaag was verhinderd, heeft wat gemist!”

Secretariaat Zonnebloem Rijnwoude-Zuid

06-831 32 921
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Buitenactiviteiten
  • Creatieve workshops
  • Evenementen en festivals
  • Uit eten/terrasje pakken