Bestuur Zonnebloem Rijnwoude-Zuid bedankt vrijwilligers voor hun inzet en betrokkenheid

Een doe-route stond dinsdag 4 oktober 2023 op het programma van de vrijwilligers van de Zonnebloem Rijnwoude Zuid.

Beleef de levende geschiedenis van Nederland bij Archeon. Zwerf door de prehistorie, ontdek de Romeinen en duik diep in de middeleeuwen.

Rond kwart voor tien verzamelde zich een groep van 18 vrijwilligers voor de ingang van het park Archeon. De organisatie van dit uitje was in handen van Diana en Loraine. Zij hadden een mooi programma voor de vrijwilligers opgesteld. Om tien uur ging de groep naar de Romeinse herberg waar zij werden verwelkomd met koffie, thee en appeltaart met slagroom. Het laat zich raden, deze traktatie viel prima in de smaak.

Rond half elf startte de doe-route. We werden meegenomen door de gastvrouw voor een rondleiding in de Romeinse tijd en in de middeleeuwen met tijdeigen activiteiten. Zo werd Dorestad bezocht dat 1200 jaar geleden één van de belangrijkste plaatsen van de Lage Landen was. Iets recenter was het bezoek aan de late middeleeuwen, ongeveer 750 jaar geleden. De late middeleeuwen zijn geen vredige eeuwen. De heersers van West-Europa liggen continue met elkaar overhoop. Er werd een winkel bezocht uit de 14e eeuw, de Wever, waar kleding werd gemaakt. Een tijdrovend proces. Schapen zorgden voor de wol. Leer is duur in de 14e eeuw. De mensen zijn daarom zuinig op hun schoenen. Op straat dragen zij er vaak “trippen” onder: een losse houten zool die met riempjes om de leren schoen wordt vastgemaakt. Een bezoek aan een klooster uit de 13e eeuw volgde. Het kloosterleven verliep volgens een strenge dagindeling. Het is dan ook niet voor niets dat de eerste uurwerken binnen de kloostermuren werden ontwikkeld. Tussen alle bedrijven door werd er een kaarsje van bijenwas gemaakt.

Al dat lopen maakt hongerig, dus op naar de Romeinse herberg waar de broodjes al op tafel stonden. De gastvrouw maakte ons erop attent dat er nog een pastasalade en een fruitsalade zou volgen. En niet te vergeten een broodje kroket. Een enerverende ochtend vol gezelligheid en interessante verhalen. In de middag konden de vrijwilligers nog het park rond wandelen. 

Namens het bestuur bedanken wij Diana en Loraine voor de organisatie van deze geweldige vrijwilligersdag.

Tekst: Peter Versteeg

Zie hier zeker 44 fraaie foto's

 

Secretariaat Zonnebloem Rijnwoude-Zuid

06-831 32 921
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Buitenactiviteiten
  • Creatieve workshops
  • Evenementen en festivals
  • Uit eten/terrasje pakken