16 mei 2015 Afdeling Zuid-Zijpe/St. Maarten Een middag in het pittoreske Kolhorn

Zonnebloem afdeling

Op zaterdag 16 mei waren we een middagje te gast bij de Roode Leeuw in Kolhorn.

Op zaterdag 16 mei gaan we met 27 gasten en 11 vrijwilligers naar het pittoreske Kolhorn. We zijn te gast bij de Roode Leeuw aan de West friesedijk, waar de eigenaar Arie Kooij met ons zal gaan varen in zijn Langedijker rondkont. Aangezien Kolhorn een oud dorpje is waar de meeste huizen en straatjes nog in authentieke staat verkeren, hebben onze gasten het niet gemakkelijk. Om de boot te bereiken moeten we een trap af en door een steegje van klinkertjes naar de boot wandelen. Voor sommige is dit toch wel een beetje moeilijk, dus worden ze met de auto gewoon naar beneden gebracht, goed voor de stuurmanskunst en een zegen voor de gasten!
We verdelen gasten en vrijwilligers in 2 groepen en terwijl de eerste groep gaat varen, gaat de tweede groep naar het Op Zee landmuseum wat even verderop aan de West friesedijk is gelegen. Daar zal Roel Dijkstra, een gepensioneerde leerkracht van de plaatselijke basisschool, ons van alles vertellen over de geschiedenis van Kolhorn. Hij heeft een mooi verhaal en kan alles zeer levendig brengen. Onze gasten herkennen veel dingen en leven zich helemaal in in de tijd van toen. De groep die met de boot mee is, gaan richting de Kolhornerkade en daar vaart Arie Kooij tot aan het sluisje en vertelt ook nog een stukje geschiedenis. Erg interessant! We treffen het ontzettend met het weer, in de ochtend regende het nog en hadden we nog grote twijfels of de boottocht door kon gaan, maar gelukkig komt het spreekwoord – Als is de zaterdag nog zo kwaad, de zon zal schijnen vroeg of laat – uit! We nemen echter niet de grote rondte want de temperatuur is nog niet helemaal zoals die voor de tijd van het jaar zou moeten zijn. Desalniettemin wordt er volop genoten. Na het verhaal bij de sluis draaien we weer om en varen terug richting Kolhorn. Daar gaan we nog een stukje door naar de andere kant van het dorp, eerst onder een hoge brug door en later onder een heel laag bruggetje… dat heeft wel gevolgen want we moeten zo’n beetje plat op onze buik in de boot gaan liggen anders wordt het hem niet!! Ook varen we door de takken van de overhangende bomen, wat ook wel hilarisch is want zou iedereen zijn haar na die tijd nog hebben… De gasten genieten ontzettend en kunnen wel om al die obstakels lachen. Na een klein uurtje is iedereen, zowel de bootgasten als de museumgasten weer terug bij de Roode Leeuw en drinken we gezamenlijk koffie of thee met cake of een gevulde koek. Onderwijl genietend van de vele schilderijen van Jan Konijn, die aan alle wanden zijn opgehangen.
Na de koffie doen we hetzelfde programma maar dan in omgekeerde volgorde. Als iedereen weer terug is, is het al ver over de klok van 5 en wordt het tijd om richting huis te gaan. Wat een prachtige middag en wat een leuk dorp is Kolhorn! Alle vrijwilligsters, Arie Kooij en Roel Dijkstra hartelijk bedankt voor jullie inzet!

Nel Voorbraak

06-52048088
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Uit eten/terrasje pakken
  • Evenementen en festivals
  • Winkelen
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken