Afdeling Z'Zijpe/St. Maarten:Hoedje op hoedje af

Zonnebloem afdeling

Hoedje op hoedje af

Op zaterdag 7 november brengt Wil Gorter uit Andijk een bezoek aan het dorpshuis in Sint Maarten.

Ze gaat ons vanmiddag heel veel vertellen over haar hoedenverzameling en heeft dan ook al beide biljarts vol gezet met hoofddeksels. De gasten zijn muisstil als ze begint te vertellen. Ze vertelt hoe ze erop gekomen om hoeden en petten en aanverwante artikelen te gaan verzamelen. Dat op zich is al een heel verhaal, onderwijl zet ze steeds een ander hoofddeksel op. Veel is herkenbaar voor onze gasten. De ohs en ahs worden regelmatig gehoord!
Vroeger was er geen centrale verwarming en de winters waren ook kouder, daar is het dragen van een hoofddeksel uit voort gekomen. We verliezen namelijk heel wat warmte via ons hoofd. Maar wat velen van ons niet weten is dat als je een hoed draagt, je geen koude voeten meer zou hebben! Hier moeten wij vrouwen toch iets mee doen?     Ook uit verre oorden komen bijzondere exemplaren tevoorschijn. Veel mensen uit haar omgeving verzamelen mee en zo heeft ze thuis onderhand een heel hoedenmuseum opgezet die de toepasselijk naam - Zet ‘m op – draagt. Een bijzondere muts is de muts met een gedeelte wat om je kin getrokken kan worden. Mocht je ooit op een donkere landweg fietsen, dan trek je de muts naar beneden zodat het net lijkt alsof je een baard hebt! Dan is de kans klein dat je nog lastig gevallen wordt!
Ook prachtige hoeden laat ze zien die mensen vroeger naar het theater droegen, hopelijk kwam zo’n dame dan niet voor je zitten want het zicht op het toneel werd hierdoor toch wel heel wat kleiner! Dan de inklapbare hoge zijde, wat een uitvinding was dat! 

Na de pauze gaat ze weer verder met haar verhaal en dan begint de pret helemaal. De vrijwilligsters mogen allemaal een hoofddeksel uitzoeken en dat bij hun gasten opzetten. We gaan even wat anders doen, we hebben al zolang gezeten vindt ze… er wordt ook nog een vel met tekst uitgedeeld en algauw gaan we met z’n allen verschillende hoedenliedjes zingen. Het ziet zo gezellig al die hoeden, waarom dragen we eigenlijk zelf geen hoed? Dat is nog iets om over na te denken. Wil hartelijk dank voor je leuke lezing en wat ziet het er allemaal mooi uit als het op jouw hoofd staat! Geweldig!

Nel Voorbraak

06-52048088
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Uit eten/terrasje pakken
  • Evenementen en festivals
  • Winkelen
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken