Afd. Z-Zijpe/St.Maarten Bezoek aan expositie ruimte de Mantel in Andijk

Zonnebloem afdeling

Op zaterdag 16 april gaan we met 19 gasten en 8 vrijwilligers richting Andijk om schilderijen van Marius van Dokkum te bekijken. De rit er naartoe is op zich al een uitje.

Om 2 uur arriveren we in Andijk waar Annet Mantel-van Dokkum, de zus van de schilder, ons welkom heet. Koffie en thee staan al voor ons klaar want na zo’n prachtige rit zijn we daar wel aan toe. We nemen plaats in de expositie ruimte waar de beamer al aan staat. Annet vertelt over haar broer en zijn werk, onderwijl laat ze prachtige schilderijen van zijn hand zien. Marius van Dokkum is geboren in Andijk en al op jonge leeftijd was hij aan het tekenen.  Op 6-jarige leeftijd tekende hij bijvoorbeeld een boom die al zo natuurgetrouw eruit zag, dat het niet anders kon, dan dat hij ooit hiermee bekend zou worden. Op elk kladblok tekende hij humoristische tekeningetjes, helaas voor hem en ons, was zijn moeder een zeer propere vrouw en is hiervan niets bewaard gebleven. Hij volgde de tekenacademie in Kampen en heeft zich ontwikkeld tot een zeer begenadigd kunstenaar. Zijn tekeningen en schilderijen vertellen als het ware een verhaal. In veel van zijn stijlen zien we vaak mensen in al hun eenvoud maar met een komische stukje toneel erin verwerkt. Heel veel taferelen zijn zo herkenbaar, vooral de schilderijen uit de serie nostalgie. Er wordt dan ook druk gepraat en gegiebeld door onze gasten. Zijn werk wordt op  deze manier voor iedereen toegankelijk.  Het zijn dan ook kunstwerken waar je eindeloos naar kunt blijven kijken, elke keer zie je weer wat nieuws. We waren ook nog lang niet uitgekeken toen het schilderij  – Mannenhuishouding – werd vertoond, geweldig! Elk detail is perfect uitgewerkt en zo levensecht dat je bijna zou denken dat het zo tot leven komt! Veel van zijn werken zijn afgebeeld op kalenders, kaarten en legpuzzels, we hebben er vast wel iets van in huis. In de wintermaanden slaat Marius een zijstraat in en houdt zich bezig met de Opa Jan boeken. Hiervan is afgelopen winter het 5e boek gepubliceerd. De boeken in deze serie zijn voorzien van schitterende illustraties en bijbehorende verhaaltjes. We zijn er alleen niet achter gekomen of eerst de verhaaltjes ontstonden die naderhand werden geïllustreerd of dat deze illustraties later werden voorzien van teksten…hadden we toch nog iets moeten vragen… Het huisje van Opa Jan is zelfs nagebouwd op het erf. We gaan dan ook even een kijkje nemen en menigeen wil even plaats nemen in zijn stoel. Even terug in de tijd gaan we. Buiten staat ook nog een heuse plee en daar zit Opa Jan. Aan zijn pose te zien is zijn maaltijd niet zo goed gevallen… Na de pauze werd nog een film vertoond waarin Marius laat zien hoe een schilderij tot stand komt. Daar komt nog heel wat bij kijken voor zo’n kunstwerk aan de muur kan hangen! Wat een prachtige middag hebben we hier toch! Annet, heel erg bedankt dat we een kijkje mochten nemen in de wereld van je broer!

Nel Voorbraak

06-52048088
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Uit eten/terrasje pakken
  • Evenementen en festivals
  • Winkelen
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken