Een lezing van Willem van de Sande over het concern de Gruyter.

Zonnebloem afdeling

Ongeveer 36 mensen kwamen, zaterdag 8 oktober naar de Groene Schakel. De Gruyter is een groot concern geweest in de negentiende en twintigste eeuw, tot 1976.

In 1818 begonnen in ’s Hertogenbosch. In 1902 werd er een winkel geopend in Amsterdam. Na 10 jaar waren er 44 winkels. De winkels zagen er prachtig uit, er werd veel aandacht besteed aan de aankleding, veel marmer, koper en prachtige tegelplateaus. en kristallen kroonluchters. Ook aan de buitenkant waren de panden opvallend en nog steeds te herkennen als een de Gruyterpand.

Trouwe klanten werden beloond met 10 procent korting. De slagzin luidde dan ook: En betere waar en tien procent. Er werden alleen producten van eigen merk verkocht. De Gruyter miste echter volledig de omslag naar de moderne supermarkt en zo zette de neergang in.

In de zaal werd er geanimeerd gepraat over het concern, er waren verschillende gasten die vroeger gewerkt hadden bij de Gruyter en zij konden nog meer leuke dingen  vertellen over hun tijd daar. 

Kortom een geslaagde middag.

Nel Voorbraak

06-52048088
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Uit eten/terrasje pakken
  • Evenementen en festivals
  • Winkelen
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken