14 maart gingen we naar museum Jopie Huisman in Workum

mg5411jpg

Ondanks de regen die gestaag neerdaalde en een harde wind, vertrokken we, opgewekt en vol goede zin, met 31 gasten naar Friesland. In de bus was het droog en heerlijk warm.

Buiten de bus zagen we alle grijstinten aan ons voorbij komen. In Workum, waar we om half elf arriveerde, stond de koffie met Friese taart, die ons heerlijk smaakte, reeds voor ons klaar. Hoewel een aantal mensen al eens eerder het Jopie (als kind Jotje genoemd) Huisman Museum had bezocht genoot toch iedereen weer van de schilderijen en verhalen over en van deze bijzondere sympathieke schilder. Zijn onderwerpen, vaak kleding en schoeisel die hij vanwege z’n beroep als voddenman had opgehaald, zijn over het algemeen heel eenvoudig en heel realistisch Als voorbeeld het schilderij met de gebreide onderbroek en kousen waarvan Jopie (Workum, 18-10-1922 - Groningen, 29-09-2000) exact het aantal steken heeft geteld en nageschilderd. Heel bijzonder.

Daarna was het tijd voor de lunch in “De Potterie”. Deze was smakelijk verzorgd, met soep en kroket.

Na ons hieraan te hebben gelaafd vertrokken we rond twee uur voor een tochtje door Gaasterland. Erg leuk dat Bote (partner van Lammy) deze dag onze reisleider was en ons vertelde over dit stukje Friesland dat hij als geboren Workumer, zo goed kent. Langs Hindeloopen en Koudum reden we door het Rijsterbos. Passeerden we Oudemirdum en wees Bote ons o.a. op een uitkijktoren uit de Koude Oorlog, een prachtige klokkenstoel in Mirns en het oudste en kleinste vissershaventje van Europa in Laaksum. Langs een herinneringsplek voor Grote Pier kwamen we in Stavoren aan. Daar hebben we even stilgestaan bij één van de fonteinen (hier in de vorm van een grote vis) die in de elf steden zijn geplaatst. Die fonteinen zijn gemaakt door topkunstenaars uit elf verschillende landen. Deze zijn niet willekeurig gekozen: er werd gezocht naar een match tussen het werk van de kunstenaar en het karakter en de geschiedenis van de betreffende Elfstedenstad.

Intussen was het droog geworden maar de wind bleef stormachtig. Gelukkig hing er in de bus een gemoedelijke sfeer. Onderweg naar huis werden we nog getrakteerd op een sapje, blokjes kaas en plakjes worst. Richting de Afsluitdijk kwam het zonnetje geregeld door de wolken gluren. En zo reden we om half vijf Schagen weer binnen. Iedereen terugkijkend op een fijne en voldane dag, beginnend in de regen en eindigend met een zonnetje.

Verslag en foto's van marianne van der Pal

Nel Voorbraak

06-52048088
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Uit eten/terrasje pakken
  • Evenementen en festivals
  • Winkelen
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken