Vrijwilligersuitje 12 april 2019

img3723jpg

Vandaag, 12 april 2019 hadden wij als vrijwilligsters van de Zonnebloem afdeling Schagen ons eigen uitje (wat we ook zelf betaalden). We brachten een bezoek aan geitenboerderij Utopia in Schagerbrug.

De eigenaar Theo Dekker leidde ons (omdat we zulk goed werk doen) gratis rond en vertelde het e.e.a. Er worden in de ruime stal zo’n kleine 400 geiten van 4 rassen gehouden, jong en oud bij elkaar. De lammetjes, die het hele jaar door geboren worden, lopen nog 7 weken bij de moeder, zodat ze een optimale start in het leven hebben.

Theo vertelde: “De geiten worden 2x daags gemolken en van de melk wordt kaas en yoghurt gemaakt. Wij maken rauwmelkse Boerengeitenkaas, zowel naturel als met kruiden (fenegriek, Italiaanse melange en honingklaver). In het assortiment hebben wij pondskaasjes, kilokaasjes en kazen van 5 kg. De kaas wordt onder de naam Zijper Boerengeitenkaas als streekproduct vermarkt. De kleinere kaasjes vinden vooral hun weg naar toeristenlocaties als Volendam, Edam en de kust en zijn ook op markten en braderieën verkrijgbaar. De grote kazen gaan naar specialiteitenwinkels en restaurants”. Van die met de hand gemaakte kazen mochten we ook proeven en nadien konden we ze ook in het winkeltje kopen waar nog meer streekproducten lagen. Leuk was het om zo in het voorjaar de geiten lammetjes te zien; ze klimmen overal op en af. De geiten blijven in de grote stal, dat geeft ze meer rust en minder kans op ziek-tes die ze in de wei op zouden kunnen lopen. Deze kortharige geiten hoeven niet geschoren te worden; geitenharen sokken zullen schaars worden .

Daar en nog wat tijd over was gingen sommigen ook nog even een kijkje nemen bij de Hoeveslagerij Leeuwenhorn. Deze ligt aan de overkant op nr 418 van de Grote Sloot. Het is een mooie boerderij van 2 jonge mensen. Hoewel we onverwacht kwamen nam de eigenares toch de tijd om ons rond te leiden. Enthousiast vertellend nam ze ons mee naar de stal. Op de boerderij zijn Piemontese runderen gehuisvest. Ze bieden hun beesten een zo hoog mogelijke natuurlijke kwaliteit. Er worden geen groeibevorderaars of preventieve antibiotica gegeven.

Zo krijg je vlees van een hoge en constante kwaliteit. De Piemontees is een Italiaans runderras. Het ras staat bekend om de smaak en malsheid. We hebben gekeken in de boerderijwinkel en uiteraard hebben we ook wat gekocht. De winkel is op donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van10.00 tot 17.00 uur geopend.

Tegen vieren was iedereen in de Posthoorn. Daar werd ons een High Tea geserveerd. Heel veel lekkers: soep, broodjes, snacks, zoete koek en snoep, sapje en koffie en thee. Genoeg gelegenheid om eens lekker met elkaar te kletsen. Het was weer een ‘kippenhok’, zoals Fred het zou noemen. Voldaan ging iedereen om 17.30 uur weer huiswaarts.                                                                                          

Anneke en Marjanne, bedankt voor het organiseren van dit leuke uitje.

Tekst Joke en Gerry, foto's Marjanne van der Pal

Nel Voorbraak

06-52048088
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Uit eten/terrasje pakken
  • Evenementen en festivals
  • Winkelen
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken