Beleef de duinen in de zonnetrein op vrijdag, 29 september 2023

afbeelding-van-whatsapp-op-2023-10-04-om-112435f0455919jpg

Om half 12 vertrok de bus vanaf De Bron met 45 gasten en 5 vrijwilligers naar Groet. Onderweg begon het behoorlijk te regenen. Toen we bij het restaurant “Duingroet” aankwamen, was het gelukkig droog

Onze chauffeur ging poolshoogte nemen en toen bleek dat ze ons niet verwacht hadden. Maar, zeiden ze: het komt goed!! Inderdaad, dat was ook zo. Vrij snel werd er 'n kop tomatensoep geserveerd, alsmede brood en beleg met o.a. een croquet en wat te drinken erbij.

 

Om half twee kwamen er twee treintjes. Ondertussen was de zon gaan schijnen en zaten we met recht in de “zonnetreintjes”.

De twee chauffeurs stopten geregeld om een ander uit te leggen over het ontstaan van de begroeiing van de duinen.

Ook legde hij uit waarom na de branden van 2009 en 2010 het afgebrande gebied niet meer beplant werd. Zo ontstaat er 'n weids duinlandschap.

 

Ze hebben meer dennenbomen gekapt en zijn loofbomen gaan planten. Zo ontstaat er meer variatie in de duinen. Loofbomen hebben minder hars en houden ook meer vocht vast, hetgeen gunstiger is wanneer er brand zou ontstaan. Dat geldt ook voor het open duinlandschap.

 

Tenslotte vertelde hij dat de Schoorlse duinen hun eigen vulkanen heeft, de zogenaamde “zandvulkanen”. Als het flink waait, draait het zand als 'n spiraal omhoog. Het lijkt dan net of het duin zand uitspuwt.

Door een van de gasten werd tijdens de tocht opgemerkt dat ze niet wist dat het gebied zo groot was.

Het was een gezellige en interessante tocht door de prachtige duinen, mede door de goede uitleg van de gidsen/chauffeurs.

 

Teruggekomen bij het restaurant konden we nog wat napraten onder het genot van koffie/thee of 'n ander drankje.

 

Om  4 uur vertrok de bus weer richting Schagen met goedgemutste gasten en vrijwilligers.

We kunnen terugkijken op 'n hele gezellige en leerzame middag.

 

Tekst en foto’s van Marijke van Raaij

Nel Voorbraak

06-52048088
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Uit eten/terrasje pakken
  • Evenementen en festivals
  • Winkelen
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken