Vrijheidsmaaltijd 5 mei 2023

Omdat de vrijheidsmaaltijd in 2020 en 2021, door Corona, niet kon doorgaan en 2022 nog twijfelachtig was. Gelukkig 2023 konden we genieten van een heerlijke maaltijd met 80 mensen.

Bevrijdingsdag 5  mei 2023

in ons dorpscentrum “Hart van Spaarndam”

 

De “Zonnebloem”afdeling Spaarndam e.o. nodigde haar gasten uit voor een lunch op bovengenoemde locatie om gezamenlijk Bevrijdingsdag te vieren. Hieraan werd in grote getale gehoor gegeven, ook aan de uitnodiging een introducee mee te nemen. De zaal was gezellig ingericht  met vrolijk versierde en gedekte tafels. Bij binnenkomst werden we onthaald op een glas bubbels om te toosten op onze Vrijheid.

 

Na welkom geheten te zijn door voorzitter Margriet Wernik, werd de microfoon overgedragen aan mevrouw Marianne Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer. Ook zij heette ons allen welkom en stond vooral stil bij het begrip VRIJHEID: beseffen we nog wel goed dat we sinds 1945 in vrijheid leven, maar ook vrijuit mogen spreken, mogen zijn wie we willen zijn, kunnen omgaan met wie we willen een mening mogen hebben, zonder daarvoor te worden gearresteerd. Laten we vooral dankbaar zijn dat we mogen leven in een vrij land.

 

Daarna werd het woord gegeven aan de heer Nick van der Zwet, die een uiteenzetting gaf over de Stichting OZO (Onderlinge Zorg Oekraïne). Hij was als vrijwillig medewerker mee geweest om een transport hulpgoederen te begeleiden en over te dragen in een oorlogsgebied in de buurt van Kiev. Het verhaal werd ondersteund door beelden via een groot scherm. Daar werd duidelijk dat er erbarmelijke omstandigheden zijn, onder heftige kou, zonder verwarming, vaak geen elektricitieit, niet voldoende voedsel, water etc. Heel indrukwekkend, om stil van te worden… Met een dankwoord eindigde hij zijn verhaal en kregen wij een heerlijke lunch aangeboden. Vooraf een heerlijke kom soep, broodje kroket en kaas, daarnaast natuurlijk koffie of thee. Dit alles uitstekend verzorgd door de dames van ons Dorpscentrum en De Zonnebloem.

 

Na de lunch was het woord aan mevrouw Rietje Bouwens die vertelde, alhoewel ze nog jong was, wat zij zich nog wist te herinneren over de oorlog en bevrijding. Zo hebben we allemaal onze herinnneringen, bijna in elke familie zijn er wel één of meerdere personen omgekomen of niet meer “thuis” gekomen, eenieder heeft daarover zijn verdriet. Daarom is het goed dat we deze dag blijven koesteren.

 

Namens alle genodigden wil ik iedereen die hier zijn/haar steentje aan heeft bijgedragen heel hartelijk bedanken. Naar mijn idee voor herhaling vatbaar op 5 mei volgend jaar!

 

Hartelijke groet Ria Molenaar

Wim Pijnaker

contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Buitenactiviteiten
  • Kunst en cultuur
  • Uit eten/terrasje pakken
  • Winkelen