Lezing door de heer Wil Schackmann

20210730152641jpg

over De Proefkolonie, De Bedelaarskolonie, De Kinderkolonie en De Strafkolonie

De heer Wil Schackmann is schrijver van een aantal boeken over de Maatschappij van Weldadigheid; De Proefkolonie, De Bedelaarskolonie, De Kinderkolonie, De Strafkolonie.
Hij houdt deze middag een lezing voor ons (met beeldmateriaal) over het ontstaan van deze koloniën.
Een aantal gasten is al eens in het nieuwe museum in Frederiksoord geweest, maar toch komen er nu nog weer leuke en minder leuke wetenswaardigheden boven tafel. 
Vooruitstrevend! Ja, dat was Johannes van den Bosch en daar kregen de kolonisten mee te maken. Zo kwam er een ziekenfonds en gingen de kinderen verplicht naar school. Van den Boch en daardoor de kolonisten leefden hun tijd ver vooruit. 
Zo'n ruime 65 gasten gaven gehoor aan de uitnodiging en ze luisterden aandachtig naar het verhaal van Wil Schackmann. Hij weet de gasten mee terug te nemen in die tijd. Een tijd van hard werken en armoede. 
In de pauze gaan dan ook verschillende gasten naar de spreker omdat hun nieuwsgierigheid-naar-de-tijd-van-toen toch nog wat vragen oproept.
Weer anderen gaan even kijken bij Richard Bollema van Primera, die bereid is gevonden deze middag de boeken van Wil Schackmann aan te bieden. 
Deze middag heeft De Zonnebloem zelf ook weer een verkooptafel. Dit keer met uitsluitend zelfgemaakte kaarten.
Al met al een zeer geslaagde middag.

Geschiedenis:
In 1818 komt de sociaal bewogen Johannes van den Bosch
met een ambitieus plan om de armoede in ons land te bestrijden
door de stichting van landbouwkoloniën. Dit is het begin van
de invloedrijke geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Als eerste wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht. Eind 1818 staan er 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen. De kinderen gaan
er verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds. Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. De Maatschappij van Weldadigheid wordt beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.


Janny de Vries

0623235094
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?