9 sept - bezoek aan Joods Museum Amsterdam

20220909124630jpg

Samen met een delegatie van de Finsprong zijn we met de MuseumPlusBus naar dit historisch museum geweest.

Na het instappen bij het Binnenhof werden we bij het museum door een medewerkster van de Vrienden Loterij, de organisator en sponsor van deze dagtocht, hartelijk verwelkomd en gelijk aan de koffie gezet.

Daarna werden we in 3 groepen verdeeld, die elk met een eigen gids een rondgang door dit unieke museum maakten.

Het Joods Museum is van oorspronkelijk een synagoge. In de expositieruimten kregen we een historisch overzicht van de aanwezigheid van de joden in Nederland van 1600 tot heden te zien.

Vanaf ca 1600 tot in de 18e eeuw groeide Amsterdam uit tot de grootste joodse gemeenschap van de wereld. De Portugese joden waren het omvangrijkst in aantal gevolgd door Slavische vluchtelingen. Beide groepen werden in hun land van herkomst vervolgd en vonden in ons land een toleranter klimaat.

Velen daarvan genereerden generaties lang hun inkomen als winkelier, marktkoopman, met de straathandel of als diamantbewerker. Maar ook velen leefden in bittere armoede.

In Amsterdam woonden de meesten rondom Het Waterlooplein, de Jodenbreestraat en de Vlooienbrug. 

Maison de Bonnetrie, Gerzon, De Bijenkorf, Maison Hirsch&Cie en de Hema zijn allemaal uit deze gemeenschap voortgekomen.

Vóór en nà de 2e Wereld Oorlog zijn velen naar Israel, Brazilië, Suriname, Curacao en Amerika geemigreerd. Tijdens de 2e WO vond een groot percentage van met name de Amsterdamse joden in Oost Europa de dood.

Tijdens de rondgang kregen we een goed overzicht van wat de joodse gemeenstap voor ons land (heeft) betekend.

Hierna werd er in het museum geluncht en was er nog tijd over om alles nog eens zelf rustig te bekijkem.

Op de weg terug naar Zeist kwamen we in enorme files vanwege de spoorwegstaking terecht, zodat we een uur later dan gepland weer in Zeist terug waren.

Het was een zeer leerzame excusie.         

Jeroen Berendsen

030-6020888
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Kunst en cultuur
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken