Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

$name

Gefeliciteerd met jullie tien jaar!

“ Dank je wel. We zijn blij dat we al tien jaar flexibel en laagdrempelig vrijwilligerswerk organiseren. We zijn klein begonnen in Amsterdam en zijn nu actief in vier grote steden. We maken inmiddels ruim 40.000 vrijwilligersuren per jaar mogelijk.” 

Hoe hebben jullie dat gevierd? 

“Met de ‘Nacht van de Vrijwilliger’. Een avond en nacht vol leuke activiteiten. Denk aan een salsaworkshop met ouderen, een filmavond met dak- en thuislozen en een disco voor mensen met een beperking. Ruim 200 young professionals hebben zich die avond ingezet als vrijwilliger. Daarna hebben we de avond afgesloten met een groot feest.” 

Hoe is Nederland Cares ontstaan, tien jaar geleden? 

“We zijn opgericht door een groep young professionals die vrijwilligerswerk wilden doen. Het liefst iets zonder terugkerende verplichting, op een moment dat het hun uitkwam. Maar dat werd nergens aangeboden. Vaak was het structureel, zoals elke dinsdagavond. Terwijl zij niet de ruimte hadden om zich op die manier te binden. Daarom besloten ze zelf een organisatie op te richten voor flexibel vrijwilligerswerk: je kijkt welke avond je tijd hebt, en zoekt daar een activiteit op uit. Daarnaast organiseren we steeds meer teamuitjes voor bedrijven die zich willen inzetten." 

En hoe werkt dat eenmalige vrijwilligerswerk dan precies? 

“Op onze site vind je een kalender met allerlei activiteiten voor vijf groepen in onze samenleving: mensen met een beperking, kinderen uit achterstandssituaties, migranten, ouderen en dak- en thuislozen. Je kunt je per activiteit inschrijven om te helpen. Je kiest iets wat jij leuk vindt en wat in jouw planning van die week past.” 

Maar wat als niemand zich inschrijft? 

“Dan gaat de activiteit gewoon door. Want de inzet van onze vrijwilligers is altijd aanvullend. Maar wel belangrijk! Want net door dat extra paar handen kan een huiswerkklas één-op-één aandacht geven, in plaats van klassikale les. Of er kunnen meer ouderen mee naar buiten, omdat er meer rolstoelen geduwd kunnen worden.” 

Wat hebben young professionals te bieden? 

“Heel veel! Het zijn mensen die van wanten weten en snel aan de slag kunnen. En ze melden zich zelf aan omdat ze er tijd voor hebben. Dus ze zijn altijd enthousiast.” 

Wat is de meerwaarde van dit vrijwilligerswerk? “

Het verrijkt zowel de levens van de jongeren als die van de andere doelgroepen. Voor een kind uit een achterstandswijk is het leerzaam om iemand in pak te spreken, die een heel ander leven heeft. En andersom ook. Ik ben zelf 17 jaar commercieel advocaat geweest. Dan wordt je blik op de wereld enigszins beperkt. Het is goed om te ervaren dat er nog veel meer gebeurt in de wereld.” 

Meer informatie over Nederland Cares? Ga naar de website.

Karin Schadee

Karin Schadee is algemeen directeur van vrijwilligersorganisatie Nederland Cares. Deze organisatie maakt flexibel vrijwilligerswerk mogelijk voor young professionals. Zelf werkte ze ook als vrijwilliger, voor de stichting Friends Indeed.