Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Blog

29-04-2015

“Varen zit in mijn bloed. Van kleins af aan ging ik al met mijn vader mee, die schipper was op een rondvaartboot in Amsterdam. En nu doe ik hetzelfde. Over een maand rond ik mijn opleiding aan de Maritieme Academie af. Het varen is heerlijk! Het water, de prachtige omgeving. Maar ook: het omgaan met de mensen aan boord. Want wat veel mensen niet weten, is dat je als schipper eigenlijk ook gastheer bent van je passagiersboot.

Ervaring opdoen

Om meer ervaring op te doen met de omgang van gasten aan boord, mocht ik met acht medestudenten een heel speciale rondvaart begeleiden. Aan boord kwam een groep jongeren van de Amsterdamse Zonnebloem. De meesten van hen zaten in een rolstoel. Daarom voeren we met een boot met achterop een lift, zodat in- en uitstappen ook voor hen geen probleem was. 

In- en uitstappen

Het assisteren bij het in- en uitstappen vond ik wel bijzonder. Iemand in een rolstoel is eigenlijk gedwongen zich over te geven aan je, omdat ze afhankelijk zijn van de lift die ik bestuur. Daarom moet je ze eerst overtuigen dat ze je kunnen vertrouwen. Dat was wel heel leerzaam, want bij een gemiddelde toerist heb je dat niet.

Helpen met eten

Het was dus heel bijzonder om deze groep te begeleiden. Het contact onderling stond centraal, en we hebben ze onderweg alle aandacht kunnen geven. Tot aan het helpen met eten en drinken aan toe! Ik vond het leuk om te doen, en volgens mij had de groep het ook naar hun zin.

Sterker nog, deze rondvaart leek wel extra bijzonder voor ze. Dat merk je als schipper. Toen ze na een leuke middag van boord gingen, waren ze ontzettend blij. Veel blijer dan de honderden toeristen die ik tot nu toe heb meegemaakt. Ze genoten veel meer. Dat maakt dit mooie werk nog wat mooier.

Met of zonder handicap

Ik moet nu nog één toets doen en daarna heb ik mijn opleiding afgerond. Als ik slaag, tenminste, maar daar gaan we vanuit. Daarna kan ik het water op als schipper. Ik kan niet wachten om mensen een heerlijke dag te bezorgen. Met of zonder handicap, iedereen is welkom op mijn boot."

Tito Sassen

Tito Sassen (19) uit Amsterdam volgt de opleiding tot rondvaartschipper aan het Nova College in IJmuiden. Over een aantal weken is hij klaar en begeleidt hij rondvaarten door de Amsterdamse grachten.