Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Flamenco in een rolstoel? “Passie zonder voetenwerk”

02-06-2015

“In de flamenco zit elke emotie: verdriet, blijdschap, liefde. Om die gevoelens te uiten, is het voetenwerk normaal gesproken heel erg belangrijk bij deze dans. Ik moest daarom wel even slikken toen de Zonnebloem me vroeg om een flamencoworkshop te organiseren voor mensen in een rolstoel. Want hoe ga je dat aanpakken? 

Bewegen met de armen 

Een beetje zenuwachtig begon ik aan de workshop. Ik had nog nooit eerder zo’n groep cursisten gehad. Maar al snel kwam ik erachter: dit werkt! Mensen in een rolstoel kunnen eigenlijk alle facetten van flamenco beoefenen: draaien, klappen, het bewegen van de armen. En voor het voetenwerk zochten we gewoon naar andere mogelijkheden om het ritme aan te geven: extra hard klappen, castagnetten of een ander percussie-instrument. 

Verbaasd 

Ik had een lange choreografie gemaakt, die ik de groep heb aangeleerd op dezelfde manier als ik altijd doe met mijn reguliere lessen. Ik was positief verbaasd over het resultaat. De reacties waren goed. Het was superleuk! En ik heb nu gezien: ook mensen in een rolstoel kunnen heel goed de flamenco dansen. Wat mij betreft is het dan ook zeker voor herhaling vatbaar. Ik vond het echt leuk om te doen. Het bevestigt maar weer eens: iedereen kan dansen!” 

Meer informatie over rolstoeldansen? 

- Op de website van Stichting Rolstoeldansen Nederland (SRN) vind je een overzicht van meer dan honderd plaatselijke en internationale rolstoeldansgroepen. Op deze site kun je ook een oproepje plaatsen als je op zoek bent naar een danspartner of rolstoeldansgroep.
- Een aantal dansscholen in Nederland biedt speciale rolstoeldanslessen aan, zoals die in Rosmalen, Amstelveen of Lelystad.
- Ook als je een rollator gebruikt in plaats van een rolstoel, kun je terecht voor dansles. Zoals bij de stichting Rolstoeldansen is Plezier.
- Om alvast geïnspireerd te raken, kun je je gratis abonneren op het Wheelchair Dance Magazine.

Mario garcia

Mario Garcia Blanco uit Spanje is flamencodanser en –leraar. Hij heeft een eigen dansschool in Amsterdam en Tilburg. Dit voorjaar gaf hij flamencoworkshops voor de Zonnebloem tijdens de Libelle Zomerweken.