Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

$name

Stappen tot in de late uurtjes, festivals in de zomer, een concert van je favoriete band. Leuke avondjes uit, die mentaal en fysiek heel wat van je vragen. Maar wat als je dit soort prikkels minder goed kunt verdragen? Ervaringsdeskundige Ria Kuiper-Hodes organiseert met haar stichting speciale ‘prikkelarme’ muziekevenementen.

 Voor wie zijn deze aangepaste concerten bedoeld?

“FDMF staat voor Friends Meet Disabled Friends. Dat betekent dat ze voor iedereen zijn die door een ziekte of door ander letsel lichamelijk beperkt is of extra prikkelgevoelig. En die natuurlijk van muziek houden, maar niet zo goed meer tegen fel licht, hard geluid, late tijdstippen en mensenmassa’s kunnen. Deze mensen kunnen met hun eigen, gezonde vrienden naar onze activiteiten komen.”

Wat is er tijdens deze concerten aangepast?

“Ze vinden overdag plaats en zijn op een aantal punten wat rustiger. Zo is het licht rustig, het geluid wat zachter en zijn er geen grote mensenmassa’s. Maar er is net zoveel sfeer en gezelligheid, zodat het ook leuk is voor je ‘gezonde’ vrienden. Want een belangrijk doel van de events is om bestaande contacten tussen de mensen met een beperking en hun vrienden te behouden en bevorderen.”

Staan deze vriendschappen wel eens ‘op scherp’ dan?

“Helaas blijkt dat veel mensen met een chronische ziekte of plotseling letsel dat zo ervaren. Zeker als je in één klap beperkt raakt, heeft dat sociaal gezien veel gevolgen. Vrienden en soms zelfs familieleden haken af, want je bent veranderd, je tempo ligt lager en je voldoet niet meer aan de verwachtingen van die ander. Bovendien zijn er vaak geen gezamenlijke belevenissen meer. Daarom ben ik deze stichting gestart: zodat mensen met hun eigen vrienden toch naar mooie muziekevenementen kunnen.”

Hoe ben je op het idee gekomen voor aangepaste muziekevenementen?

“Doordat ik zelf getroffen ben door een herseninfarct toen ik 45 jaar was. Ik was getrouwd, had een baan en twee zoons van zestien en twaalf. Én ik ging graag naar concerten. Maar na mijn infarct ging dat niet meer. Mijn linkerhelft was uitgeschakeld en ik was snel overprikkeld. Ik merkte dat bestaande contacten al dan niet bewust verminderden. Mensen weten niet wat ze met je aan moeten. Je gezonde vrienden gaan overal naartoe maar jij kunt niet meer mee.”

Welke concerten staan er nu op de planning?

"In 2015 vinden de eerste concerten plaats. Een tijdens de Week van de Toegankelijkheid, op zaterdag 26 september in Gorinchem. En de tweede tijdens de Week Chronisch Zieken op zaterdag 14 november in Gorinchem.”

Meer informatie? Ga naar de website van FMDF Music Events.

Ria Kuiper-Hodes

Ria Kuiper-Hodes werd op haar 45e getroffen door een herseninfarct. Een paar jaar later richtte ze de stichting FMDF Music Events op, dat aangepaste concerten organiseert voor mensen met een lichamelijke beperking of die prikkelgevoelig zijn.