Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

$name

“Nederland moet toegankelijker”, zo besloot de Tweede Kamer vorige week. Onze gastblogger Gerard de Nooij, bedenker van de Ongehinderd-app, las het nieuws vanuit een strandstoel op Tenerife. En had het liefste gelijk het vliegtuig teruggepakt om het te vieren...

“Donderdag 21 januari was een dag om niet snel te vergeten. Ik was net één dag met mijn vriendin op Tenerife. We lagen op een strandbed, toen ik mijn berichten checkte. In de roodgloeiende social media-apps las ik dat de Tweede Kamer een historisch besluit had genomen. Nederland gaat nu echt toegankelijk worden.

Echt een kippenvelmoment. Ik kreeg plotseling een gevoel van enorme trots om Nederlander te zijn. Normaal gesproken krijg ik pas na een week vakantie weer voorzichtig zin om naar huis te gaan. Nu was ik het liefste ter plekke op het vliegtuig naar huis gestapt (ook al durfde ik dat niet hardop tegen mijn vriendin te zeggen!). Zo graag wilde ik dit moment met mijn collega's, vrienden en kennissen vieren.

De afgelopen jaren hebben we met elkaar namelijk enorm hard gewerkt aan de Ongehinderd-app. Daarmee brengen we in opdracht van gemeenten in kaart hoe toegankelijk hun stad is. Zodat mensen met een lichamelijke beperking vooraf weten wat ze kunnen verwachten. Maar ook zelf via de app hun ervaringen kunnen toevoegen. Waar andere gebruikers dan weer profijt van hebben.

Aan de andere kant had het ook wel weer iets om het nieuws juist op Tenerife te vernemen. Want als je op dat eiland om je heen kijkt, zie je hoe Nederland straks kan zijn. Het is een toegankelijkheidswalhalla. Alle stoepen, gebouwen, hotels en zelfs de mooiste stranden zijn perfect toegankelijk. Bij elk hotel kun je een scootmobiel huren - ik zag zelfs een duoscootmobiel. En het mooie is: Tenerife vaart er wel bij, niet in de laatste plaats op economisch gebied.

Zo zie ik Nederland nu dus ook voor me. Als een land waar toegankelijkheid de norm is. Met de wetswijziging zijn overheden en bedrijven verplicht om hun gebouwen toegankelijker te maken. En dat is echt niet altijd moeilijk. Een eenvoudige helling over een drempel of stoep maakt al zo veel verschil. Het is in verreweg de meeste gevallen geen kwestie van geld, maar van even nadenken.

Ik denk dat Nederland heel snel heel veel toegankelijker zal worden. Dat hoeft geen járen te duren. Natuurlijk zijn er lastige situaties en ‘moeilijke’ gebouwen. Maar er is ook zoveel dat we makkelijk kunnen oplossen. Er is zó veel laaghangend fruit te plukken, laten we daar maar eens mee beginnen.

Met Ongehinderd gaan we dat in elk geval met dubbel enthousiasme doen. Met gemeenten, maar ook met al die bedrijven die zich nu afvragen waar ze moeten beginnen. Met onze getrainde testers én de app kunnen we ze snel op weg helpen en Nederland in rap tempo écht toegankelijker maken. Hoe? Daarover meer in mijn volgende blog...”

Gerard de Nooij

Gerard de Nooij is oprichter van Ongehinderd. Een organisatie die met testteams en een gratis app de toegankelijkheid van gemeenten en bedrijven in kaart brengt en over verbeteringen adviseert.