Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Hoe toegankelijk is Amsterdam?

19-03-2015

“Ik kom uit Emmen en ben voor het eerst sinds ik een rolstoel gebruik in Amsterdam. Ik heb mijn bus voor een tientje de hele dag geparkeerd in parking Oosterdokseiland, naast het station. Vanaf daar ben je zo op de Dam. Ik heb veel zin om te ontdekken hoe toegankelijk alles is. Dat is ook mijn werk. Mijn bedrijf TG2 Advies (www.tg2advies.nl) adviseert over de toegankelijkheid van gebouwen.”

Test 1 De Wallen

“Als ik een stad bezoek, maak ik graag historische wandelingen. Zoals hier op de Wallen, waar behalve coffeeshops en rode lichten een karakteristiek stukje Amsterdam te zien is. In een van de twee oudste huizen van Amsterdam zit In’t Aepjen, een nostalgisch café met een prachtig origineel balkenplafond. Het is niet toegankelijk met een elektrische rolstoel, maar met een duwtje van de eigenaar voor mij wel! Leuk, zo’n tentje vol locals!”

Test 2 De Dam en Madame Tussauds

“Op de Wallen viel het reuze mee met het gehobbel, maar op de Dam is het wat minder. Mooi om de gerenoveerde gevel van het paleis te zien. Het Koninklijk Paleis is volledig rolstoeltoegankelijk en heeft een aangepast toilet; een goed begin van de dag! Jammer genoeg geldt dit niet voor het naastgelegen Madame Tussauds. Elektrische rolstoelen en scootmobielen mogen sowieso niet naar binnen, en er worden maximaal twee compacte rolstoelen tegelijk toegelaten. Een tegenvaller voor zo’n beroemd, internationaal museum.”

Test 3 De Kalverstraat

“Het eerste dat me opvalt zijn de oprijplaten. Goed om te zien dat veel winkeliers in de Kalverstraat er aan denken om die uit te leggen! Er zijn ook ramen met een groene sticker. Dan is er een oprijplaat aanwezig, die op verzoek wordt uitgelegd, vertelt een winkelier me. 86 procent van de winkels in de Kalverstraat is volgens hem redelijk tot goed toegankelijk. Dat is een hoog percentage, maar afgaande op het aantal platen, verbaast het me niet.”

Test 4 Het Leidseplein

“Het populairste plein van Amsterdam is uitgesproken ontoegankelijk. In maar één kroeg kun je met een rolstoel naar binnen, en dat is Café Reynders. Gelukkig zijn de terrassen wel bereikbaar en is het daar altijd gezellig druk. Mocht je lekker lang buiten willen blijven zitten, dan kun je voor een aangepast toilet tot middernacht terecht bij de Stadsschouwburg, die ook aan het plein ligt.”

Test 5 Vondelpark

“Wat is het Vondelpark mooi aangelegd en zo perfect toegankelijk: van de geasfalteerde hoofdpaden tot de zijpaden, waarlangs bankjes staan. In het midden van het park zijn twee aangepaste toiletten, zie ik op de plattegrond. Ik ontdek ook dat er speciale tegels zijn waarop je kunt barbecueën. Dat klinkt gezellig! Ik kom een keertje terug in de zomer.”

Test 6 Rijksmuseum

“Ik ben benieuwd naar het Rijksmuseum, na al die jaren verbouwen. Het is prima toegankelijk en alles ziet er werkelijk schitterend uit. Jammer dat niemand ons heeft verteld dat er naast de kleine rolstoellift, waarvoor je vaak in de rij staat, ook een ruimere lift is. Dat had veel wachttijd bespaard. Na al het geslenter langs kunstwerken ben ik blij dat ik op het Museumplein zo de tram in kan rollen. Maar eerst nog een drankje om de dag af te sluiten. Op Amsterdam: dat toegankelijker is dan ik had gedacht.”

Tip: Vaar mee

Op je gemak de grachtenpanden en andere hoogtepunten bekijken? Dat kan nergens beter dan vanuit de aangepaste rondvaartboot van de Zonnebloem. Iedereen kan meevaren, zelfs als je in bed ligt. 

Zoek een Zonnebloem afdeling in de buurt en geef je op