Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
festival Zwarte Cross 2015

Dansen en driften op de Zwarte Cross

28-07-2015

De Zwarte Cross blijft groeien. Afgelopen weekeinde kwamen bijna 200.000 feestvierders af op de unieke Achterhoekse mix van muziek, stunts, cross en theater. En ook met een lichamelijke beperking kon je in Lichtenvoorde volop meedoen. Een festivalverslagje door de bril van Marnix en Ferdy.

Als op vrijdagmiddag de deelnemers aan de 'buddyseatcross' klaar staan voor vertrek, is Ferdy erbij. Helm op, gordel om, linkerhand om een speciale armsteun geklemd die zijn vrienden op de stoel hebben gemonteerd. Klaar voor 20 minuten racen over het crosscircuit, vol bochten, heuveltjes tot vijf meter hoog en zelfs springschansen. De elektrische rolstoel waar hij van afhankelijk is, lijkt even héél ver weg.

Meedoen met een beperking

De 'buddyseat' is een splinternieuw item op de toch al volle agenda van de Zwarte Cross. Twintig zelf verbouwde wagens rijden drie dagen lang hun rondjes, elk met minimaal één rolstoelgebonden deelnemer aan boord. En ook op andere vlakken kun je met een fysieke beperking op de Zwarte Cross volop meedoen. Dankzij rolstoelpodia bij de muziekoptredens, aangepaste toiletten én douches.

"Open sfeer"

Marnix Kalkman is één van de bezoekers met een fysieke beperking die volop genieten. Hij is eerder op festivals geweest, maar vindt de sfeer op de Zwarte Cross "opener en diverser". De crossevenementen spreken hem niet zo aan. De muziek des te meer. "Ik ben speciaal voor drie bands hiernaartoe gekomen." Hoogtepunt voor hem is het optreden van Flogging Molly. "Maar we zijn ook naar een paar theatervoorstellingen geweest."

Zonnebloem doet de Zwarte Cross

"We", dat is in dit geval het groepje Zonnebloemers dat de Zwarte Cross bezoekt. Vier deelnemers en vier vrijwilligers hebben er een lang weekeinde voor uitgetrokken. Ze logeren op een boerenerf vlak naast het festivalterrein, in een speciale Handicamper. Een luxe camper vol aangepaste voorzieningen: tillift, hoog-laagbedden, douchebrancard en douchestoel. "Ideaal", vindt Marnix. "En ook de hulp van de vrijwilligers is perfect. Je hoeft maar te zeggen waar je naar toe wilt, en ze zorgen ervoor."

Driften door de bocht

Een hevige zaterdagmiddagstorm zorgt ervoor dat het festival even wordt stilgelegd. Het mag de pret niet drukken. Iedereen feest volop verder. Waarbij Ferdy natuurlijk de extra kick heeft van zijn cross, die hij elke middag weer een keertje over mag doen. Zijn chauffeur Mike van der Berge heeft er evenveel plezier in. "Als ik in de achteruitkijkspiegel keek, zag ik hem super genieten. Vooral het driften door de bochten vond hij gaaf, hij vroeg telkens of we dat konden doen. En het is natuurlijk ook heel mooi om dat voor 70.000 man publiek te doen. Met veel vrienden en familie van Fer langs de kant."

Vroege uurtjes

's Avonds is het voor zowel Marnix als Ferdy feesten tot in de vroege uurtjes. Voor Ferdy vervolgens geen aangepaste Handicamper. Maar wel een slaapplek in een touringcar en een vriendengroep met een man of 20. "Met z'n allen hebben we hem er zo uit getild", aldus Mike.

En op maandag zijn ze als eerste weg. Voor de Handicamper is de combinatie zand, regen en modder nét te veel en is het even wachten op een tractor die de camper de weg op helpt. Ergens wel een passende afsluiter, zegt Zonnebloem-vrijwilliger Marieke Verschure. "Het is tijdens zo'n festival natuurlijk wel flink duwen af en toe om ergens te komen, door de zand en modder. Maar iedereen heeft het echt enorm naar de zin gehad!"