Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Amsterdam Light Festival, foto: Frank Karssing

Avondrondvaart langs Amsterdamse lichtkunst

08-01-2016

Amsterdam is het mooist vanaf het water. En zeker nu, tijdens het Amsterdam Light Festival. Langs en op het water springen na zonsondergang de meest bijzondere lichtkunstwerken aan. Een groep Zonnebloemers voer er gisteravond langs, onderdoor en zelfs dwars doorheen.

Elk jaar laten internationale lichtkunstenaars in Amsterdam zien wat je met moderne techniek aan moois kunt maken. Van een dansend gordijn en metershoge lichtsculpturen tot een twintig meter lange blauwe lichtgolf op het water. Je kunt er langs wandelen, maar een rondvaart is nog mooier.

En dus stak gisteravond om half zes de Zonnebloem-rondvaartboot van wal. Met 25 mensen aan boord, waaronder 17 deelnemers met een lichamelijke beperking. Ze kwamen uit het hele land, van Groningen tot Roosendaal. “De deelnemers uit Groningen waren wegens de ijzel extra vroeg vertrokken om erbij te zijn”, zegt vrijwilligster Anna Bersma.

[tekst loopt door onder foto]

Zonnebloem-rondvaart tijdens het Amsterdam Light Festival. Foto midden: Frank Karssing

Leuk, grappig en lekker

Anderen kwamen van dichterbij. Zoals Amsterdammer Cor Bouwmeester en zijn vrouw. Voor hen was het de eerste dagexcursie met de Zonnebloem. “We konden wegens de grote belangstelling niet mee naar Sail, afgelopen zomer. Maar dit was ook heel bijzonder. Vooral het Oosterdok vond ik mooi, waar de boot langzaam draait. Dat gaf een prachtig totaalbeeld van de haven, zeker met al het licht.”

“Leuk, grappig en lekker”, vat Cor de avond samen. Want ook de sfeer aan boord was prima. Met dank aan onder meer een driegangenmenu, uitgebreide begeleiding en een professionele gids. “De groep telde mensen van alle leeftijden, dat hielp ook. Er is veel gelachen, zelfs gezongen aan het einde.”

Zorgeloze avond

Ook Mirjam Veltum blikt terug op een mooie tocht. Ze maakte 'm samen met haar partner Ronald. “Ik heb wel eerder een rondvaart door Amsterdam gedaan. Maar dit is nergens mee te vergelijken.” Ook was het een zorgeloze avond: gebracht en gehaald, van voordeur tot loopplank. “De verzorging, het eten, de voorzieningen, alles was heel goed geregeld.” De festivalorganisatie doneerde daarnaast een pakketje met een begeleidend boekwerk, een vingerlamp en een armbandje.

En de vrijwilligers zelf genoten ook, zegt Anna. “De lichtinstallaties creëren een heel warme sfeer aan boord. Daarnaast waren er de nodige deelnemers en vrijwilligers die elkaar al eens tijdens een Zonnebloemvakantie of -excursie hadden ontmoet. Ook dat maakte het extra gezellig. Al met al een heel leuke avond!”

Wil je het Amsterdam Light Festival beleven? Het festival loopt nog tot en met 17 januari. Kijk voor deelnemende rederijen op www.amsterdamlightfestival.com.