Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
E-hockey Erwin hockeytoernooi

Erwin e-hockeyt met hart en ziel

07-04-2016

Bij Hockey Club Catwyck stond afgelopen zaterdag de eerste competitiedag op het programma in het e-hockey: elektrisch rolstoelhockey. Wie daar zéker van de partij was? Erwin Keijzer (32) uit Katwijk. Hockey betekent alles voor hem. “Mijn familie staat op één, maar rolstoelhockey is een heel goede tweede!”

De geboorte van Erwin, inmiddels 32, verliep niet voorspoedig. Hij kwam te vroeg ter wereld en liep daardoor zuurstoftekort op. Hierdoor heeft hij last van spasmes en kan hij niet lopen. Wat hij wel kan: rolstoelhockey.

Hoe lang hockey je al?

“Al sinds mijn zevende speel ik rolstoelhockey. Ik ben begonnen in Leiderdorp en heb inmiddels op verschillende plekken gespeeld. Bijvoorbeeld in Rotterdam, waar ik met een Nederlands kampioen mocht meetrainen. Inmiddels kom ik al een paar jaar uit voor HC Catwyck waar ik een eigen competitieteam heb opgezet.”

Dus jij bent trainer én speler?

“Jazeker! Ik speel zelf met hart en ziel. Hockey betekent heel veel voor mij. Mijn familie staat op één, maar het rolstoelhockey is voor mij een heel goede tweede. Sporten is zo belangrijk voor je lichaam, ook als je in een rolstoel zit. Daarom vind ik het ook zo fijn om ook als trainer andere mensen met een beperking kennis te laten maken met de sport!”

Hoe werkt rolstoelhockey nu precies?

“Er zijn eigenlijk twee disciplines: Handbewogen én elektrisch rolstoelhockey, oftewel e-hockey. Bij e-hockey moet je wel echt in een elektrische rolstoel zitten. Bij handbewogen rolstoelhockey hoeft dat niet per se. Mijn oom en broer, die gewoon kunnen lopen, gaan het binnenkort proberen.”

Heb je tijdens het hockeyen dan geen last van je beperking?

“Nee, want afhankelijk van je handicap gebruik je een gewone hockeystick of eentje in een speciale vorm, die vastzit aan je rolstoel. In mijn geval is dat wel zo handig en veilig, omdat ik spasmen heb.”

Hoe populair is de sport?

“Het wordt steeds bekender. We zijn binnen de vereniging al flink gegroeid, van één team naar nu drie teams. Er zijn in Nederland twee landelijke en drie regionale niveaus. Verschillende teams doen ook mee met EK’s en WK’s. Er zijn denk ik zo’n twaalf landen waar echt competitie gespeeld wordt. En om de zoveel jaar is er dus ook een groot toernooi!”

Is rolstoelhockey een dure sport?

“Er zijn speciale rolstoelen voor te koop, maar die zijn erg duur. Ze zijn wel een stuk sneller en veel wendbaarder dan normale elektrische rolstoelen. Mijn eigen hockeyrolstoel is eigenlijk aan vervanging toe. Helaas worden de voorzieningen vanuit de gemeente en de overheid steeds minder, waardoor het steeds lastiger wordt om aan een nieuwe stoel te komen en waardoor mensen uiteindelijk zullen afhaken. Zonde!”

Nog in de prijzen gevallen tijdens de eerste competitiedag bij HC Catwyck?

“Helaas hebben we niet gewonnen… maar volgend jaar worden we kampioen! Wel heb ik weer ontzettend genoten om andere teams te zien speler. E-hockey is superleuk om naar te kijken. Ik vind meekijken nét zo leuk als het zelf spelen!”