Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Holland Dance maakt voorstelling PITSTOP met inclusiedans en in plaats van rolstoeldansen

“Al dansend uit je rolstoel getild worden. Gaaf!”

26-05-2016

Succesvol rolstoeldanseres Jessica van Schaik – vijf keer goud op het NK! – maakte onlangs kennis met een nieuwe tak van sport: inclusiedans. Geen pasjes leren, maar improviseren. Samen met mensen zonder beperking. “Dát biedt mogelijkheden!”

Vorig jaar deed Jessica auditie voor een bijzondere dansvoorstelling van Holland Dance, genaamd PITSTOP. Een show met inclusiedans, waarbij mensen met en zonder beperking samen bewegen. “Ik was heel nieuwsgierig hoe dat zou zijn en gaf me op. Het bleek een schot in de roos!”

Energie

Jessica werd aangenomen en ging aan de slag met repetities. “Ik kreeg er een ontzettend vrij gevoel van. Ik luister naar de muziek en improviseer daarop. Niet nadenken over pasjes of tellen, maar je lichaam lekker laten meebewegen. Ik gooi al mijn energie erin.”

Heel toegankelijk

Het is een treffend voorbeeld van wat inclusiedans moet zijn. Choreografe en dansdocent Goele van Dijck heeft veel ervaring met inclusiedans en was nauw betrokken bij het maken van PITSTOP: “Inclusiedans is moderne dans, waarbij de focus ligt op improvisatie. Dat maakt het heel toegankelijk voor iedereen. We kijken niet naar de beperking maar naar wat iemands sterke kant is.”

Focussen op mogelijkheden

Hoe werkt inclusiedansen in de praktijk? “Vaak vormen we duo’s, waarbij het voorkomt dat er één persoon daarvan in een rolstoel zit. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet dezelfde dansbeleving kunnen hebben. Het gaat immers niet om pasjes, maar om gevoel tot uitdrukking brengen. En focussen op je mogelijkheden in plaats van je beperkingen. Iemand die wel kan lopen, heeft misschien wel een minder flexibel of krachtig bovenlichaam dan de danspartner in de rolstoel. Sterker nog, als je in een rolstoel zit, heb je juist vaak veel kracht in je armen. En misschien kun je juist met een rolstoel bepaalde bewegingen maken die een danser niet kan.”

Holland Dance maakt voorstelling PITSTOP met inclusiedans en in plaats van rolstoeldansen

De lucht in

Het bewegen met dansers zonder beperking verraste Jessica. “Het geeft mij nieuwe mogelijkheden om met mijn lichaam te bewegen op muziek! Zo werd ik tijdens een repetitie door een paar dansers sierlijk uit mijn rolstoel de lucht in getild. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Wat een vrij gevoel. We besloten dat meteen in de dans te verwerken en uit te breiden. Zo werd ik vervolgens op de vloer gelegd en rolden de dansers mijn lichaam om. Een andere danser reed een stukje in mijn elektrische rolstoel en met z’n allen tilden ze me er weer al dansend in.”

Samen

Jessica was vanaf het eerste moment verkocht. “Je hebt echt het gevoel dat je met z’n allen één dans doet. Ieder op de top van zijn kunnen, op zijn eigen manier. Maar toch samen. Dat geeft je mentaal een boost. Je denkt al snel: welke mogelijkheden kunnen we bedenken? Wat kan mijn lichaam nog meer?”

Bekijk hieronder hoe de inclusiedansvoorstelling PITSTOP tot stand is gekomen.

(Fotografie: de Schaapjesfabriek, Joris-Jan Bosch)