Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Oktoberfest Tilburg

Oktoberfest: "Hoempapa-muziek boeit mij onnoemelijk"

17-10-2016

Bert van Ierland (81) is helemaal op zijn plek in de feesttent van het Tilburgse Oktoberfest. Met zijn armen in de lucht deint hij mee op de Tiroler-muziek. In gedachten denkt hij terug aan die mooie vakanties in Oostenrijk. “Als ik die tuba hoor, gaat mijn hart open.”

Vanaf de eerste keer dat Bert in Oostenrijk was, samen met zijn vrouw, is hij verknocht aan het land. “Ik was meteen verliefd. Zodra we de grens met Duitsland over reden, was het alsof ik meer adem kreeg. De natuur, de bergen. Vanaf dat moment vierden we er elk jaar vakantie. Soms wel drie keer.”

Dikke nek

En de muziek, die hoort erbij. “Ik speelde zelf altijd in een harmonie, maar in Oostenrijk hebben we pas echt de Tiroler-muziek ontdekt. Prachtig! Zo’n Duitse band, met van die grote mannen met een dikke nek. Echte beren. Die met ziel en zaligheid staan te blazen op hun instrument. Dat is toch geweldig? Die hoempapa-muziek boeit mij onnoemelijk.”

Oktoberfest Tilburg

‘Schunkelen’

Precies zo’n band speelt ook vandaag op het Oktoberfest in Tilburg. Bert geniet volop, samen met nog zeker vijftig andere mensen die met de lokale Zonnebloemafdeling Tilburg Theresia zijn gekomen. “Gezellig met z’n allen. Lekker ‘schunkelen’ op z’n Duits, met de armen in elkaar. Dat is toch heerlijk? Nee, wij houden niet van disco”, zegt hij lachend. De vrijwilligers die meegaan, zijn voor Bert als long- en hartpatiënt erg belangrijk. “Ik doe zoveel mogelijk zelf, maar het is een fijn idee dat zij er zijn als je iemand nodig hebt. Ze staan altijd voor je klaar. Het zijn engelen.”

Hansi Hinterseer

De muziek brengt bij Bert veel mooie herinneringen naar boven, onder meer aan zijn vrouw die bijna acht jaar geleden overleed. “Het nummer Kufstein gaat over het gelijknamige dorpje, waar we vaak zijn geweest. Als ik dat hoor, zie ik ons weer door die straten lopen. En ook de Duitse zanger Hansi Hinterseer trad hier net op. Die hebben we ooit gezien in Almheim tijdens een vakantie. Dan zie ik hem zo weer staan.”

Rolstoeltoegankelijk

Deelnemers en vrijwilligers van de Zonnebloem werden op de zondagmiddag van het Tilburgse Oktoberfest – dat in totaal vier dagen duurt – getrakteerd op koffie met apfelstrudel en uiteraard een pul bier met worst. De feestzaal was voorzien van aangepaste toiletten en rolstoeltoegankelijk. Er kwamen meer dan honderd Zonnebloemdeelnemers en -vrijwilligers op af.

Oktoberfest Tilburg

Verbroedering

Ook Berts eerste keer op een Oktoberfest is geslaagd. “Volgend jaar ben ik er zeker weer bij. Zo’n middag doet me goed. Mijn kleinkinderen noemen het ouwelullenmuziek, maar ik ben toch ook niet meer de jongste? Ik geniet ervan. En het zorgt ervoor dat ik onder de mensen kom en contact heb met anderen. En dat is waar het Oktoberfest eigenlijk om draait. Niet om ongegeneerd bier drinken, maar om verbroedering.”