Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
My Breath My Music in concert met Candy Dulfer

"Zolang je ademt, kun je muziek maken"

14-10-2016

Een instrument bespelen als je amper nog kracht hebt in je spieren? De stichting My Breath My Music laat zien dat het kan. Met bijzondere aangepaste instrumenten gaven mensen met een lichamelijke beperking onlangs nog een grote show weg.”

Korneel (32) heeft de ziekte van Duchenne, een progressieve spierziekte die er inmiddels voor heeft gezorgd dat zijn lijf bijna niets meer kan. Alleen zijn handen en zijn hoofd kan hij nog een beetje bewegen. Muziek maken, dát kan hij wel! Sinds een aantal jaar speelt hij de Magic Flute, een bijzonder instrument, speciaal gemaakt voor mensen met een lichamelijke beperking.

Improviseren

Met het beetje kracht in zijn longen dat Korneel nog heeft, blaast hij op de fluit. Die is zo gevoelig, dat het zelfs met een klein beetje lucht een toon laat horen. Vervolgens kan Korneel verschillende tonen aanslaan door het instrument met kleine tikjes op en neer te bewegen met zijn hoofd. “Zelfs de kleinste beweging voelt hij aan. Een melodie spelen komt dan ook heel precies. Daarom improviseer ik liever. Je lekker me laten voeren door de muziek.”

Zelf bedacht

De naam Magic Flute doet misschien vermoeden dat we het hebben over een grote Amerikaanse innovatie. Maar niets is minder waar. Ruud van der Wel – werkzaam als ademhalingstherapeut – verzon het instrument thuis en ontwikkelde het met hulp van twee anderen. “Ik werk veel met jongeren met een spierziekte en ik zie ze helaas ook achteruitgaan. Daarom wilde ik ze laten zien wat ze nog wél kunnen in plaats van wat ze niet meer kunnen. En als ademhalingstherapeut weet ik welke rol je adem daarin kan spelen. Ook al gaan je spieren achteruit: zolang je adem blijft bestaan, kun je muziek maken.”

Oogbesturing

Inmiddels heeft Ruud er bijna zijn levenswerk van gemaakt. Met zijn stichting My Breath My Music stelt hij verschillende aangepaste instrumenten beschikbaar – die hij veelal zelf bedacht. “Ik ben ook bezig met een instrument met oogbesturing. Of een soort game waarmee je je longkracht kunt oefenen. Ik verzin het allemaal zelf. Via mijn stichting kunnen mensen de spullen lenen, voor korte of lange tijd. Inmiddels zijn er al 120 Magic Flutes in Nederland.”

Candy Dulfer

Een hoogtepunt was een bijzonder benefietconcert deze maand, waar veel muzikanten die zijn instrumenten gebruiken samen op het podium stonden. Ook saxofoniste Candy Dulfer, ambassadeur van de stichting, speelde mee. Voor Korneel een moment waar hij echt naartoe kon leven. Samen met Christian Gouweleeuw, die ook magic flute speelt, en muzikant Remy Stroomer speelde hij een nummer van wel vijftien minuten. “Het mooie daaraan was dat je op een gegeven moment vergeet dat ik een handicap heb, en Ruud niet. De muziek overstijgt dat. En dat is natuurlijk wel heel bijzonder. Je voelt je één met de rest.”

Meer informatie over de aangepaste instrumenten van Ruud en zijn stichting? Ga naar de website van stichting My Breath My Music.