Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Bewegen met een beperking in 2017

Lekker bewegen in 2017, óók met een beperking

30-12-2016

Het is een goed voornemen van veel mensen: meer sporten en bewegen, want dat houdt je gezond. Dat geldt net zo goed als je lichamelijk beperkt bent. Maar hoe vind je dan iets wat bij je past?

Jonneke Buitenhuis heeft een broer die lichamelijk en geestelijk beperkt is, én net als zij een passie heeft voor fietsen. “Dat bracht me op het idee om een sportcentrum te beginnen voor mensen met een beperking.” Iedereen die niet kan of wil sporten bij een regulier sportcentrum, kan inmiddels terecht bij Bewegen bij Buitenhuis in Apeldoorn. Zo komen er mensen met aangeboren hersenletsel, sporters die slecht zien en vrouwen met overgewicht die zich niet prettig voelen in een ‘gewone’ sportschool.

Minder prikkels

Jonnekes sportcentrum zelf verschilt op een paar punten van ‘gewone’ sportscholen. Jonneke: “De apparatuur hier is net zo mooi, maar ons centrum is wat overzichtelijker. Ook houden we de lesgroepen klein, met maximaal 5 deelnemers op één begeleider. Verder hangen hier geen tv-schermen en staat de muziek zacht, om de prikkels te beperken. En natuurlijk doen we een uitgebreide intake om te kijken wat iemand wel en niet kan.”

Mogelijkheden zijn er genoeg: van cardio, tot core stability en poweryoga tot TRX, touwen waarbij je traint met je eigen lichaamsgewicht. Bijzonder is dat het sportcentrum ook toertochten onderneemt. In september is er zelfs een fietstocht gepland door de Franse Alpen met een groepje sporters. “Mijn broer gaat dan ook mee”, vertelt Jonneke. “Met sponsoracties gaan we geld inzamelen. Bijvoorbeeld om speciale ligfietsen aan te schaffen, zodat we een toergroep kunnen starten voor mensen met een beperking.”

Mogelijkheden zoeken

In haar sportschool ziet Jonneke veel klanten opbloeien. “Je ziet dat de eigenwaarde van mensen omhoog gaat door te sporten. Ze merken dat ze veel meer kunnen dan ze dachten! Ook zie je veel mensen langzaam maar zeker fysiek vooruit gaan én doen ze sociale contacten op. Sporten is niet alleen goed voor je lijf maar ook voor je hoofd!”

Maar wat als je nu niet in de omgeving van Apeldoorn woont? Jonneke is gelukkig niet de enige die zich sterk maakt voor aangepast sporten. Op de website Uniek Sporten kun je zoeken naar mogelijkheden bij jou in de buurt. Op www.allesoversport.nl vind je veel nuttige info en links over sporten met een handicap, zie bijvoorbeeld dit overzichtsartikel en deze info over sporten met een chronische aandoening. Ook Sportzorg geeft veel nuttige informatie. En houd de komende weken ook www.zonnebloem.nl in de gaten voor aangepaste-sporttips, om 2017 gezond te beginnen!