Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Voelen bij het wintercircus

Genieten van het circus, ook als je slecht ziet

13-01-2017

Hoe beleef je het circus als je niet of nauwelijks zicht hebt, en dus niets meekrijgt van het decor en de capriolen van de dieren en artiesten? Wintercircus Arlette Hanson organiseert speciale voorstellingen voor blinden en slechtzienden. Voor de laatste voorstellingen zijn nog enkele kaartjes.

Elk jaar toert wintercircus Arlette Hanson langs theaters in heel Nederland met een voorstelling van internationale topartiesten en aanstormend talent. Ook veel afdelingen van de Zonnebloem brengen het circus een bezoek, met gebruik van speciale plaatsen voor rolstoelen. Sinds een paar jaar kunnen ook blinden en slechtzienden van de voorstelling genieten.

Stichting Komt het Zien!

“Vier jaar geleden vroeg een school voor blinde kinderen mij of zij ons konden bezoeken,” vertelt Arlette. “In eerste instantie vond ik dat heel leuk, maar ik twijfelde of de kinderen wel de beleving van het circus zouden krijgen zonder te zien. In overleg met de docenten hebben we het bezoek toen afgeblazen. Na de tournee bedacht ik hoe jammer het was dat deze kinderen niet van het circus kunnen genieten, en ging ik nadenken over een oplossing. Ik heb toen Stichting Komt het Zien! opgericht, om theaterbeleving mogelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Tien maanden later was een deel van onze voorstellingen geschikt voor blinden en slechtzienden. En dat is inmiddels zo voor het derde jaar.”

De voorstelling zelf is in principe niet anders dan een ‘gewone’ voorstelling. Anders is dat bezoekers een uur voor de voorstelling naar een ‘voelplein’ in de foyer van het theater kunnen. Daar staat een maquette van het decor, die ze van dichtbij kunnen bekijken en voelen. Ook de artiesten zijn erbij. Zij hebben een training gevolgd voor het omgaan met blinden en slechtzienden en laten bijvoorbeeld bijzonderheden aan hun kostuums voelen. Ook attributen, zoals een trapeze, kunnen uitgebreid worden betast. Zo kunnen de bezoekers zich een goed beeld vormen van het toneel en wat zich daar af gaat spelen.

Spierballen voelen

Bij de voorstelling krijgen slechtzienden en blinden draadloze koptelefoons uitgereikt. Verslaggevers Angelique en Hilbert vertellen live vanuit de lichtcabine van het theater wat er allemaal gebeurt en te zien is. Zo hoeven ze dus niets te missen. “Sterker nog: de blinden en slechtzienden weten na afloop vaak nog meer dan andere bezoekers!” vertelt Arlette. ‘De verslaggevers vertellen altijd wat extra’s.” Bijzonder is ook dat blindengeleidenhonden welkom zijn in de zaal. En na afloop is er nog een gezellige ‘meet & feel’. Dan kunnen de bezoekers een praatje maken met de artiesten, de dieren van dichtbij ervaren en de spierballen van de acrobaten voelen.

De speciale voorstellingen worden zeer goed bezocht, vertelt Arlette. “De reacties bezorgen mij kippenvel. Laatst zag ik bij een voorstelling een grote groep mensen, met ouderen en kinderen erbij. Het bleek dat ze waren meegenomen door oma, die tachtig werd. Zij had onze voorstelling gekozen omdat ze zeer slechtziend was, en iets wilde doen waar ze ook zelf van kon genieten. En het eerste jaar dat we dit deden, kreeg ik een mail van een meisje dat schreef dat ze sinds lange tijd weer eens gelukkig was geweest. Ze voelde zich altijd achtergesteld, bij onze voorstelling voelde ze zich weer even helemaal gelijkwaardig. Het is zo mooi dat dit kan!”

Heb je een visuele beperking en wil je het circusgevoel ervaren? Aangepaste voorstellingen van het Wintercircus kun je bezoeken op 15 januari in Helmond en op 18 januari in Capelle a/d IJssel. Zie www.wintercircus.nl.