Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Studenten Hoge Hotelschool Maastricht als stagair of bestuursvrijwilliger

Studenten Hotel Management School Maastricht stromen in als vrijwilliger

05-01-2017

In de nieuwe Zonnebloem afdeling ‘Aan het Spoor’ in het zuiden van Limburg waait sinds kort een frisse wind. Drie studenten van de Hotel Management School Maastricht – tegelijk ook vriendinnen en huisgenoten – maken sinds augustus deel uit van het bestuur. Het resultaat van een bijzondere lokale samenwerking.

Er bestaat geen recept voor het werven van nieuwe jonge vrijwilligers, maar de nieuwe afdeling Aan het Spoor komt een heel eind. Samen met het districtshoofd bedachten ze een succesvol concept. Tweedejaars studenten aan de Hotel Management School Maastricht krijgen sinds twee jaar de mogelijkheid om activiteiten te organiseren voor de afdeling, in ruil voor studiepunten. “Waar we op mikken is dat ze na dat jaar blijven hangen als vrijwilliger in het bestuur”, aldus de huidige voorzitter Pierre Keulen.

‘Community involvement’

Na twee schooljaren lijkt die formule te werken. Derdejaars studenten Anouk, Eva en Sophie hebben na een aantal maanden besloten bestuursvrijwilliger te worden. En dat terwijl ze de Zonnebloem een jaar geleden nog niet eens kenden, op Anouk na. “Voor onze opleiding kregen we de opdracht 80 uur te besteden aan ‘community involvement’, waarbij we iets moesten betekenen voor de maatschappij. We werden alle drie geraakt door het enthousiaste verhaal van een derdejaars, die vertelde over zijn eigen ervaring als vrijwilliger bij de Zonnebloem. Dát werd ons project.”

Klein diner

En zo beten de meiden zich vast in het organiseren van kleinschalige activiteiten voor Zonnebloemdeelnemers uit de buurt, toen nog in ruil voor studiepunten. Gaandeweg leerden ze de doelgroep steeds beter kennen. “Ons eerste uitje was een boottocht naar Luik. Heel geslaagd, maar we proefden ook dat de deelnemers best tevreden zouden zijn met wat kleiners. We hoefden niet groots uit te pakken om veel impact te hebben. Het sociale contact, daar draait het om. Daarom hebben we als tweede activiteit een klein diner georganiseerd.”

Leerzaam en nuttig

Het Zonnebloemwerk beviel de meiden zo goed, dat ze aan het eind van het schooljaar besloten te blijven op vrijwillige basis. Als penningmeester, bestuurslid activiteiten en bestuurslid bezoekwerk. “Een bestuursfunctie is voor onze managementopleiding natuurlijk heel erg leerzaam en voor onze carrière heel nuttig. De theorie die we op school leren, kunnen we hier in de praktijk brengen. Daarnaast is het werk van de Zonnebloem hard nodig. De dankbaarheid die wij ontvangen van de deelnemers is heel bijzonder.”

Goede ideeën

De 73-jarige Pierre is blij met ‘zijn meiden’. “Ik vind het geweldig om mijn kennis door te geven aan de volgende generatie. Je mag best weten, in eerste instantie was ik wat sceptisch over de inzet van studenten. In mijn werkzame leven ontmoette ik veel stagiairs in wie ik veel energie stak, maar van wie ik weinig terugkreeg. Dit klikte meteen! Deze meiden komen met goede ideeën en nieuwe voorstellen. Ze zijn bovendien heel goed en snel met de computer. Tijdens de vergadering tikken ze meteen mee, de notulen zijn meteen uitgewerkt. Of zoiets als een uitnodiging maken. Geef ze een dag en ze maken het mooi op, zelfs met een foto erbij!”

Studenten Hoge Hotelschool Maastricht als stagair of bestuursvrijwilliger

Kerstkaartenmiddag

Vandaag zijn zes deelnemers uitgenodigd voor een kerstkaartenmiddag op de school van Anouk, Sophie en Eva. Eva: “Het zijn allemaal fanatieke handwerksters, die thuis in hun eentje veel kaarten borduren en versieren. Nu zijn ze gezellig met een groepje aan het werk. Ze geven elkaar tips en laten ons trots hun collectie zien. Het is voor iedereen belangrijk om onder de mensen te zijn en het voelt goed om dat voor een ander te kunnen betekenen.”

Stokje doorgeven

Nu de meiden als derdejaars doorstromen naar het bestuur, gaan ze ook op zoek naar vervangende tweedejaars voor het organiseren van activiteiten. Pierre: “Zij houden op hun beurt weer een praatje op school over de Zonnebloem. Om zo nieuwe tweedejaars te enthousiasmeren. Zo geven ze zelf het stokje door. Een goede formule, die andere afdelingen ook zeker kunnen toepassen. Want we zijn allemaal op zoek naar jonge vrijwilligers. Het enige is dat we niet meer overdag kunnen vergaderen met het bestuur, maar daar passen we ons op aan. Je moet er wel wat voor willen veranderen, natuurlijk.”