Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Met de Zonnebloem naar het Militair Museum

Tanks, vliegtuigen en verhalen

14-03-2017

Je zult maar een dagje museum ‘doen’ – en oog in oog staan met een legerauto waar je zélf nog aan gesleuteld hebt. Wil van Nistelrooij maakte het mee tijdens een Zonnebloemuitje naar het Nationaal Militair Museum. “Het was geweldig!”

Jarenlang was Wil vrijwilliger voor de Zonnebloem. Sinds enige tijd is hij zélf niet meer in staat om te gaan en staan waar hij wil. Zijn ene been kan niet meer buigen, en dus is hij sterk afhankelijk van een rolstoel. Afgelopen vrijdag stond er desondanks een bijzondere dag op het programma: met de Zonnebloemafdeling Drunen-Elshout naar het Nationaal Militair Museum. Met de twee nieuwe Zonnebloemauto’s werd een groep van 13 deelnemers en vrijwilligers naar de voormalige vliegbasis Soesterberg gereden.

Met de Zonnebloem naar het Militair Museum

Bevrijding en beleving

In het museum konden de deelnemers zich vergapen aan onder meer tanks, vliegtuigen en afweergeschut. Zoals de Leopard 2, jarenlang het paradepaardje van Defensie. Of een van de oorspronkelijke rubber bootjes, waarmee de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog na landing op de Maas Rotterdam binnentrokken. In interactieve luistercabines kunnen bezoekers bijvoorbeeld verdedigingssituaties zien en naspelen. In totaal is er vijfduizend jaar aan Nederlandse militaire geschiedenis tentoongesteld.

Wil genoot met volle teugen. “Het was geweldig! De dag was tot in de puntjes verzorgd en ik vond het museum enorm interessant. Ik ben zelf automonteur geweest en heb de oorlog nog meegemaakt, dus aan veel voertuigen heb ik zelf ook gewerkt. En er waren veel gidsen die we alles konden vragen. Eén dag is nog te kort om alles te zien, zoveel is er. En dan heb ik het nog niet eens over wat er buiten nog staat.”

130 ton aan het plafond

Het museum staat op een historische plek: in 1913 werd de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht er opgericht, en de locatie deed lang dienst als legervliegbasis. Drie jaar geleden werd het museum geopend, als samenvoeging van het voormalig Legermuseum uit Delft en het Militair Luchtvaart Museum, dat al in Soesterberg lag. Alleen al het gebouw zelf is spectaculair, met een dak zo groot als vijf voetbalvelden en 13 meter hoge glazen buitenwanden. Wil: “Wat ik bijzonder vond is dat de vliegtuigen er aan het plafond hangen. Ik heb me laten vertellen dat er 130 ton aan het plafond hangt! En het gebouw is zo vervaardigd dat ze wanden weg kunnen halen om vliegtuigen te verplaatsen.”

Chauffeurs

Ook afdelingssecretaris Piet Vromans blikt met veel plezier terug op het bezoek, dat helemaal werd geregeld door vijf studenten van de Avans Hogeschool in Breda. “Die lopen momenteel hun maatschappelijke stage bij de Zonnebloem. Ze hebben alles geregeld en chauffeerden de Zonnebloemauto’s. Ze hebben zich enorm ingespannen om ons een plezierige dag te bezorgen. De deelnemers én de studenten waren heel enthousiast. Al met al een dag om lang van na te genieten!”