Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Als twee vissen in het water

15-06-2017
Eén keer per maand verruilt Ria Lups de rolstoel voor het warme water. En laat ze zich heerlijk door het zwembad glijden in handen van vrijwilliger Ria Bosken. Ontspannend, en een veilig gevoel. “Ria houdt mijn hoofd boven water.”

Zwemparadijs Calluna, onderdeel van een Texels vakantiepark, is één vrijdagmiddag per maand het domein van de Zonnebloem. Een clubje van zo’n tien deelnemers en vrijwilligers van de lokale afdeling heeft het ondiepe bad dan een uurtje voor zichzelf. Om op eigen tempo te genieten van het water. Ria Lups en vrijwilliger Ria Bosken missen geen enkele keer. “Wij zijn een vast zwemduo”, vertelt de vrijwilliger.

MS

Vanwege de ziekte MS is zwemmen voor Ria Lups extra ontspannend. “Het warme water, dat voelt fijn aan mijn spieren. Echt zwemmen is wel lastig, want ik moet alles met mijn armen doen. Daarom heb ik een band om, waarmee ik aardig blijf drijven. En Ria doet de rest! Zonder haar zou ik het niet kunnen.”

Worstenbroodje

Ria Bosken, die altijd in de zorg heeft gewerkt, helpt haar naamgenote bijvoorbeeld bij het omkleden en het overstappen in een speciale rolstoel van het zwembad. Die wordt via een talud het water in gereden. “Ik leg daarna een ‘worstenbroodje’ onder haar oksels en loop achter haar. Zo kan ze zich ontspannen voortbewegen in het water. Daar geniet ik echt met volle teugen van. Ik krijg een kick als ik zie dat Ria er plezier in heeft. Dan denk ik: ‘Dat hebben we toch maar weer gedaan!’”

Doodeng

De gezamenlijke liefde voor zwemmen ontdekten Ria en Ria tijdens een Zonnebloemvakantie in België. “Daar hebben we elkaar ontmoet”, vertelt Ria Lups.  “Er was daar een zwembad, dus ze vroegen of ik er een keer in wilde. Ik vond het doodeng, want ik had dertig jaar niet gezwommen. En door mijn ziekte kan ik mijn benen niet bewegen. Maar ik overwon mijn angsten en vond het prettig. Je voelt je in het warme water een stuk lichter. Een geweldige ervaring die ik nog eens wilde meemaken.” 

Twee jaar

Ria Bosken kan zich de eerste keer in dat zwembad nog goed herinneren. “We hebben dat zwemmen nog eens herhaald bij een vakantie in Elsloo. Dat bleek weer een succes en toen hebben we dat hier op Texel ook opgepakt. We doen dit nu twee jaar.”

Klik

De twee zijn van dezelfde leeftijd zijn en hebben genoeg om over te kletsen.  “Ja, ook tijdens het zwemmen”, vertelt Ria Lups. “De kinderen, de kleinkinderen, alles komt voorbij. En ook als het een keer wat minder lekker gaat, kunnen we bij elkaar terecht.”

Dappere vrouw

Inmiddels is het respect van Ria Bosken voor haar vriendin gegroeid. “Ria is een heel dappere vrouw”, vertelt ze. “Je moet je toch helemaal aan een ander overgeven als je met een rolstoel het water in gaat en in het water ligt. Dat vertrouwen is er niet zomaar, dat moet groeien.” Ria Lups beaamt dat. “Ik heb volledig vertrouwen in Ria, en had dat ook al snel. Bij haar voel ik me gewoon goed. En dat is heel belangrijk als je in het water ligt. Zolang het kan, blijven we samen zwemmen!”