Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
directeur Marc Damen

Vier vragen aan de nieuwe directeur

28-08-2017

Marc Damen, onze nieuwe directeur, is eind juli gestart bij de Zonnebloem en nu hard aan de slag voor onze vereniging. Na zijn vorige functie als directeur van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is werken voor de grootste vrijwilligersorganisatie van Nederland toch ineens heel wat anders of toch niet? Tijd voor een kort vraaggesprek: 

Waarom koos je na verschillende functies bij dierentuinen voor de directeurspost bij de Zonnebloem?

In mijn vorige functie als directeur van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam heb ik zowel met beroepskrachten als vrijwilligers mogen werken. Dat is nu net zo. Ik vind het mooi om te zien dat mensen met passie en betrokkenheid hun beroep of vrijwilligersfunctie uitoefenen. Daarnaast is het fijn dat mijn werk opnieuw een hoger doel heeft: iets goeds doen voor onze maatschappij. Bij dierentuinen gaat het vooral om natuurbehoud in verre landen. Iets wat verder afstaat van mensen. Bij de Zonnebloem kun je heel dichtbij iets voor een ander betekenen. Het sociale aspect is daarbij zo belangrijk. Mensen met én zonder beperking mee laten doen met de maatschappij. Ik heb dat onlangs al aan den lijve ondervonden. Ik ben namelijk mee geweest met een uitje van de Zonnebloemafdeling Oud-Beijerland. Ik zag de glimlach op de gezichten van de deelnemers. De voldoening en het enthousiasme bij de vrijwilligers. Er waren Zonnebloemdeelnemers die al heel lang niet meer in het centrum van hun eigen dorp waren geweest. Dankzij de inzet van de vrijwilligers komen mensen het huis uit en komen ze in contact met anderen. Dat is zo belangrijk. Daar maak je de maatschappij een stukje mooier mee. In mijn eerste weken bij de Zonnebloem heb ik dit dus al mee gekregen. Dat belooft nog wat voor de toekomst.

Bekijk de video met zijn ervaringen in Oud-BeijerlandJe hebt verschillende onbetaalde nevenfuncties. Waarom blijf je dat doen?

Laat ik er geen doekjes om winden: mijn kerntaak is de Zonnebloem. In mijn vrije tijd doe ik graag vrijwilligerswerk en dat kan bij enkele organisaties. De komende tijd merk ik vanzelf welke nevenfuncties nog passen. Nu zie ik nog veel voordelen. Alle organisaties waarvoor ik actief ben, kunnen leren van elkaar.

De vereniging zit in onstuimig vaarwater. Wat is je voornaamste ambitie?

Ik wil rust brengen binnen de hele organisatie: van lokale afdelingen tot en met Nationaal Bureau. We hebben een fantastische vereniging, waarop we allemaal trots mogen zijn. Ons werk dóet ertoe in het leven van 114.000 jongeren en ouderen met een lichamelijke beperking. Dan is het belangrijk dat onze neuzen dezelfde kant op staan. Dat we allemaal weten en begrijpen waar we als vereniging naartoe willen in de toekomst. 

Als je terugkijkt op de afgelopen tien jaar in je leven… Waar ben je trots op en wat deed je achteraf misschien liever anders?

Ik vind het fijn dat ik altijd mijn hart heb gevolgd, zowel in mijn werk als privé. In mijn verschillende functies nam ik altijd besluiten in het belang van het hogere doel van de organisatie. Dat waren soms ook impopulaire besluiten. Achteraf bezien stelde ik sommige besluiten te lang uit omwille van de zorgvuldigheid die ik nastreef. Ik wilde alles zo goed mogelijk doen voor alle betrokkenen en volgens alle regels. Dat kostte soms onnodig veel tijd. En daar was dan niemand echt bij gebaat. Ik wil nu meer doorpakken en knopen doorhakken als dat nodig is.