Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Yoga

Bewegen op het schip

21-02-2018

Aan boord van ons vakantieschip MPS de Zonnebloem kunnen deelnemers eens lekker bijkomen. Ze genieten van alle leuke havenplaatsen die het schip aandoet, het heerlijke eten, het contact met de andere deelnemers en de aandacht van vakantievrijwilligers. En soms is er de kans om iets heel nieuws te proberen.

Rolstoelyoga

Bijvoorbeeld een spontane les rolstoelyoga. Yogadocente Irene Zwaan is met haar ouders mee op het vakantieschip als het begint te kriebelen. “Mijn vader miste de wekelijkse stoelyogasessies die hij volgt in het verzorgingstehuis. Ik geef ook lessen stoelyoga en dacht ‘waarom ga ik hier geen les geven?’ De dansvloer in de salon leek me wel een geschikte plek”, vertelt Irene.

Groepsgevoel

Ze weet een groep enthousiastelingen op te trommelen en laat hen met stoelen en rolstoelen een kring vormen. Voor haar leerlingen is het in het begin nog wat onwennig. “Wie heeft er op deze leeftijd nou yoga gedaan”, vraagt Gea zich af. Samen met haar man, die in een rolstoel zit, doet ze mee. Beiden genieten er erg van en zijn positief verrast. Gea: “Heel leuk dat we dit kunnen doen. We hebben weer lekker bewogen. Dat is voor veel mensen in een rolstoel of met een rollator helemaal niet vanzelfsprekend. En het creëert een mooi groepsgevoel, zo met elkaar in een kring”.

Bewust bewegen

De groep voert rustige yogaoefeningen uit, in een traag, bijna meditatief ritme. "Het is belangrijk om langzame bewegingen te maken", zegt Irene. “Het gaat erom dat je bewust beweegt. Dat je voelt wat je doet.” Ze merkt dat yoga veel positieve effecten heeft, zeker voor mensen die veel zitten. Ze laat haar leerlingen hun eigen lichaam ‘bekloppen’ met hun handen en ze moeten de handen in de nek doen en boven het hoofd strekken.

Yoga is voor iedereen

Ze merkt dat niet iedereen zomaar aan yoga durft te beginnen. Irene: “Deelnemers zijn bijvoorbeeld bang dat ze heel lenig moeten zijn, maar yoga is juist voor iedereen. Je doet het op je eigen tempo. Als je beweegt wordt je doorbloeding beter. Je wordt sterker, zit lekkerder in je vel en je lichaam maakt een gelukshormoon aan. Dat is een hartstikke lekker gevoel!” En het rekken en strekken heeft niet alleen fysieke voordelen. “Yoga vermindert stress”, vertelt Irene. “Je maakt je hoofd even leeg en verzet je zinnen. Na zo’n lesje ziet de wereld er ineens weer veel zonniger uit!”

Aandacht voor elkaar

Als afsluiting doet de klas nog een groepsmeditatie. Dat klinkt zweverig, maar het betekent eigenlijk gewoon dat je je even tot elkaar richt. De stoelen staan gegroepeerd in een kleine kring en iedereen pakt elkaars handen vast. Gea: “Dat schept een gevoel van verbondenheid.” Irene knikt instemmend. “Het is een momentje van aandacht voor elkaar. Dat hebben we soms hard nodig!”

Kijken of het iets voor jou is?

Met deze eenvoudige oefening van Irene kun je thuis zelf met yoga kennis maken. En het rustgevende effect ervan ervaren. Je kunt de oefening ook zittend in een rolstoel uitvoeren. “Zorg dat je stevig staat of zit. Laat je armen losjes langs je lichaam hangen en breng ze met je palmen omhoog, langs je lichaam boven je hoofd. Druk je handen tegen elkaar aan en breng ze voor je hoofd langs naar beneden, tot voor je borst. Je kunt dit een paar keer herhalen en zult merken dat je stress als sneeuw voor de zon verdwijnt. Namasté, oftewel: een fijne dag!”

Nieuwsgierig?

Op de website van Irene vind je meer informatie over de mogelijkheden voor het volgen van lessen.