Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

“Dankzij de Zonnebloemauto kon ik ook op schoolreis”

30-08-2019

Tygo Bekkema is de enige ‘rollende’ leerling bij de Burgemeester Harmsma school in Gorredijk. Zijn leerkrachten streven ernaar dat hij aan alles mee kan doen. Dus toen ze een schoolreis planden naar Normandië zochten ze een manier waarop Tygo ook mee kon.

Hoewel Tygo de enige rolstoelgebruiker op school is, voelt hij zich zeker niet aan de zijlijn staan. De leerkrachten betrekken hem overal bij. Gaan alle leerlingen klimmen op een klimmuur? Dan vragen ze of Tygo ook omhoog wil. “Of ik het eng vond? Voor ik het wist hesen ze me met z’n allen naar boven”, lacht Tygo. Cor Postma, één van de leerkrachten, lacht: “Het was echt een klassenmissie om hem boven te krijgen.” Tygo grijnst: “Missie geslaagd.”

Rolstoelhockey

Ook organiseerde de school een keer een middag rolstoelhockey, waarbij zijn klasgenoten in een rolstoel plaatsnamen. Tygo: “Dat was leuk om samen te rollen. Grappig om mijn klasgenoten te zien worstelen met zo’n ding. Cor Postma reageert: “Je zag dat leerlingen Tygo met andere ogen gingen bekijken. Eén van hen zei: ‘Ik krijg respect voor je Tygo, dat je dit altijd moet doen.’ Leerlingen nemen sindsdien vaker uit zichzelf zijn tas mee of duwen zijn rolstoel. Mooi om te zien wat zo’n stukje inlevingsvermogen doet.” 

Stalend middelpunt

Ook in de Zonnebloemauto onderweg naar Frankrijk is Tygo onderdeel van de groep, er rijden afwisselend steeds twee klasgenoten met hem mee. Want ze zijn tenslotte samen op schoolreis! Terwijl de rest met de grote bus reist, hebben zij het gezellig achterin de aangepaste auto van de Zonnebloem. Tygo als stralend middelpunt. “Het is een heel comfortabele auto. Compleet met oplaadpunt en bekerhouder, heel handig. Dat is wel belangrijk, want het is een lange reis. Volgens mij hebben we er veertien uur over gedaan.” 

Invasiestranden

Op het programma staan onder andere een bezoek aan de invasiestranden in Normandië, een bezoek aan diverse musea over de Tweede Wereldoorlog en een kijkje bij abdij Mont Saint-Michel. Tygo kijkt zijn ogen uit. “Ik heb veel interesse in de Tweede Wereldoorlog, dus die museumbezoeken vind ik erg interessant.” Ook is het een hele ervaring om over de beroemde invasiestranden te rollen. “Het was een hele uitdaging, door al dat zand ploegen. Maar met extra armkracht van mijn leraren en leerlingen is het me gelukt om tot de branding te komen. Om daar samen te staan op zo’n historische plek maakt veel indruk.” 

Geweldig

Tygo is inmiddels terug in Drachten en geniet na van de ervaring. “Ik ben heel dankbaar dat de Zonnebloemauto er is. Zo kon ik net als de rest op schoolreis. En wat was dat geweldig!”

Ook de Zonnebloemauto huren?

De Zonnebloemauto is een rolstoelauto die voor iedereen met een lichamelijke beperking te huur is. Er staan meer dan vijftig auto's verspreid over Nederland. Ook is het mogelijk om een vrijwillig chauffeur aan te vragen. Lees hier meer over de Zonnebloemauto en hoe het huren in zijn werk gaat.