Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Naar de kerstreis kijken we het hele jaar uit

Leidy en Dolf hebben zware jaren achter de rug. Ze verloren hun zoon op 36-jarige leeftijd en bij Leidy openbaarde zich de ziekte van Parkinson, waardoor ze fysiek beperkt werd. Tijdens een kerstreis op MPS de Zonnebloem zijn alle zorgen even ver weg. “De feestelijke sfeer aan boord, gezellig met vrijwilligers struinen over een kerstmarkt: het is geweldig.”

Toen Dolf en Leidy veertien jaar geleden de pensioengerechtigde leeftijd bereikten wilden ze lekker samen van het leven gaan genieten. Dolf deed zijn bloemenbedrijf over aan hun oudste zoon Benno en Leidy verkocht haar modewinkels. Ze kochten een campertje om mee te reizen en te genieten van hun vrije tijd. Dan krijgen ze de schrik van hun leven. Hun zoon Benno krijgt op 32-jarige leeftijd een hartstilstand. Na een jaar in het ziekenhuis, een harttransplantatie en intensieve revalidatie lijkt het weer goed te gaan met Benno. Hij pakt zijn leven en de zaak weer op. Maar tot hun grote verdriet krijgt hij vier jaar later leukemie, waaraan hij alsnog overlijdt. 

Parkinson

Zware jaren volgen. Waarin Leidy en Dolf niet alleen rouwen om hun zoon, maar ook Leidy begint te tobben met haar gezondheid. Even later wordt de ziekte van Parkinson vastgesteld. “Het ene moment had ik last van overbeweeglijkheid; ongecontroleerde zwaar spastische bewegingen. Het andere juist van stijfheid, dan bevries ik als het ware. Intens vermoeiend.” Hun andere zoon kan het verlies van zijn broer niet verwerken en raakt de grip op zijn leven volledig kwijt. Gelukkig hebben ze veel steun aan hun kleinzoon, de zoon van Benno, die naar Lochem is verhuisd om er voor zijn grootouders te zijn. “Als we hem bellen, staat hij meteen voor ons klaar”, zegt Dolf. Inmiddels probeert hun jongste zoon onder begeleiding zijn leven weer op te pakken en zien ze hem en zijn dochter, hun andere kleinkind, weer regelmatig. 

Mantelzorgen

Met de tijd is Dolf steeds meer gaan mantelzorgen voor Leidy. Iets wat niet meevalt met zijn 78 jaar. “Er komt ’s ochtends en ’s avonds een verzorgende voor de lichamelijke verzorging, maar de rest doe ik. Boodschappen, koken, de medicijnen geven.” Op een dag vroeg Leidy’s verzorgende of Leidy en Dolf niet weer eens lekker samen op vakantie wilden. “We hadden geen idee hoe”, zegt Dolf. “We lopen allebei steeds tegen onze beperkingen aan. Leidy door haar ziekte en ik door mijn leeftijd. Lopen gaat mij steeds moeilijker af. Een klein stukje lukt wel, maar door een plaatsje wandelen gaat niet meer. Dat maakt een vakantie met de Zonnebloem voor ons ideaal, want er staat ook voor mij een vrijwilliger klaar met een rolstoel.” 

Kerstreis

Een weekje ‘ontzorgd worden’ is voor Dolf heel welkom. “Dankzij de vrijwilligers ben ik een week per jaar helemaal vrij. Daar laad ik echt van op. En ik zie hoe Leidy geniet van alle goede zorgen en aandacht.” Leidy knikt. “Tijdens de vaarreis wordt mijn man een hele week ontlast. Dat vind ik zo waardevol, want hij staat 24 uur per dag voor me klaar. En ik word aan alle kanten verwend. De vrijwilligers zijn zo lief. Je hoeft maar te kijken of ze komen al vragen of ze iets voor je kunnen doen. Het is ongelofelijk.” Dolf: “De kerstreis is ook helemaal haar ding. Dan kan ze flink uitpakken met haar garderobe. Elke morgen als ze aan het ontbijt verschijnt, regent het complimentjes van de vrijwilligers. ‘Mevrouw Jaegermann wat ziet u er mooi uit’, klinkt het dan. En dan begint ze te stralen”, zegt Dolf warm. Leidy schiet in de lach. “Ik hou van mooie mode, dat was nu eenmaal mijn vak en blijft mijn passie.”

Ontspanning

De twee kijken het hele jaar uit naar de kerstreis. “Het schip is heel mooi versierd en langs de Rijn zie je prachtig verlichte huizen in kerstsfeer”, vertelt Dolf. Leidy valt hem bij. “De sfeer is heel knus en het eten is zo verzorgd, daar kan geen 3-sterrenrestaurant tegenop.” Ook van boord is het genieten. “In Duitsland pakken ze echt uit met kerstmarkten, dat is een belevenis. En het is zo gezellig om samen met de vrijwilligers op stap te zijn.” Dolf praat zacht. “Na het overlijden van onze zoon zijn we door een diep dal gegaan. Mijn vrouw is twee jaar niet buiten geweest. Het is fantastisch om haar zo te zien ontspannen en genieten.” Leidy vertelt hoe ze opknapt van een reis. “Aan boord heb ik minder last van aanvallen. Puur door de ontspanning. Je weet dat de vrijwilligers altijd voor je klaar staan. Een Zonnebloemreis is gewoon overal goed voor.” 

Meer informatie

Wil je ook onbezorgd genieten tijdens een vakantie met MPS de Zonnebloem? Bekijk dan ons aanbod van de komende vaarvakanties of vraag onze vakantiegids aan.