Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Gezichten van de Zonnebloem

‘Ruim 800 kilometer rijden met 100 cadeaupakketten’

In ‘Gezichten van de Zonnebloem…’ maak je kennis met mensen die op een bijzondere manier betrokken zijn bij de Zonnebloem. Vrijwilligers, deelnemers, donateurs en medewerkers: zij dragen allemaal bij aan ons belangrijke werk voor mensen met een lichamelijke beperking. In deze aflevering maken we kennis met Henri Hidding (47), die als vrijwilliger bij de Jongerenafdeling Groningen en Drenthe samen met zijn vriendin ruim 800 kilometer aflegde om 56 deelnemers en 40 vrijwilligers een cadeautje aan huis te bezorgen.

Bijna 100 cadeaus aan huis bezorgen, kost dat niet veel meer tijd dan versturen via de post?

“Absoluut, maar eigenlijk is het idee spontaan ontstaan. Samen met vrijwilligerscoördinator Carla Sok, de ‘moeder’ van onze vrijwilligersafdeling, waren we aan het brainstormen over een leuke actie. Normaal gesproken komen we samen voor een kerstdiner, maar dat kon uiteraard niet doorgaan. We bedachten dat we een pakket konden samenstellen met een kaartje erbij en deze zouden versturen. We hebben inkopen gedaan voor wat zoetigheid en een waxinelichtje, want het moest allemaal door de brievenbus passen. Eenmaal 100 pakketten ingepakt maakten we een snelle rekensom voor verzenden: dit zou op 300 tot 400 euro uitkomen. Ik heb toen geroepen: ‘Dan kunnen we beter zelf alles rondbrengen’. Mijn vriendin en ik waren allebei een paar dagen vrij en we wilden onze tijd goed besteden. Vandaar ons ritje.”

 
Een ritje is voorzichtig uitgedrukt, jullie werkgebied is vrij uitgestrekt toch?

“Klopt, we hebben alles bij elkaar 850 kilometer afgelegd, door Groningen, Friesland en Drenthe. Vooraf hebben we via Google Maps een route uitgestippeld, zodat we niets dubbel hoefden te rijden. Vervolgens zijn we drie achtereenvolgende dagen op pad geweest om iedereen te bezoeken. De achterbank van onze Kia Picanto lag plat, de pakketten lagen in kratten achterin. Mijn vriendin – Judith Bruins – houdt van autorijden, dus zij zat achter het stuur. Ik ben overal aan de deur geweest om de pakketten te overhandigen. Helaas troffen we niet iedereen thuis, maar we hebben toch een hoop deelnemers en vrijwilligers persoonlijk kunnen spreken.” 

Hoe waren de reacties op het pakketje?

“De mensen die we thuis troffen, waren razend enthousiast. De meesten kennen mij wel, omdat ik regelmatig activiteiten organiseer of deze mee begeleid. Dat we de moeite namen om persoonlijk langs te komen werd erg gewaardeerd. Of we het nog een keer doen, weet ik niet. Het was al met al een heel avontuur. We zijn zelfs verdwaald in een nieuwbouwwijk in Groningen, die niet in de navigatie stond. Heb ik toch een half uur rondgelopen om het juiste huis te vinden. Uiteindelijk hebben we maar drie pakketten niet kunnen afleveren, dus ik ben best tevreden.”

Hoe ben je bij de Zonnebloem terecht gekomen?

“Ik heb privé wat dingen meegemaakt, waardoor ik wat anders in het leven ben gaan staan: met meer oog voor de ander. Ik deed al een poos vrijwilligerswerk bij een woongroep toen ik startte bij de afdeling Joure. Zij organiseerden hun activiteiten voornamelijk doordeweeks, waardoor ik daar weinig tijd aan kon besteden. De Jongerenwerkgroep waar ik nu zit - die nu Jongerenafdeling Groningen en Drenthe is geworden -  organiseert juist veel in het weekend. Wij hebben de wensen van onze deelnemers en vrijwilligers geïnventariseerd en hier een verkorte lijst van gemaakt. Inmiddels hebben we in coronatijd een online pubquiz en online bingo georganiseerd. Elkaar zien is belangrijk, dat willen we blijven doen.” 

Jullie zijn sinds december geen werkgroep meer, maar een afdeling binnen de Zonnebloem. Merk je hier nog iets van?

“Zeker! Het voelt nu veel meer als één geheel. Momenteel zitten we in een formele overgang van werkgroep naar afdeling. We hebben een bestuur in oprichting om ook de afdelingen in Groningen en Drenthe de kans te geven mee te denken hoe we ons als afdeling het beste kunnen profileren. We hopen op 1 juli officieel een afdeling te zijn. Voordeel is dat we veel steviger in de organisatie staan, zichtbaarder zijn ook. Ik ben nu algemeen bestuurslid, zit in de activiteitencommissie. Gezellig samen en de boel sturen, dat is mij op het lijf geschreven. Voor ons is het vanzelfsprekend om te kunnen gaan en staan waar we willen, onze deelnemers moeten hierin altijd keuzes maken, op basis van hun eigen kunnen, maar ook van hun besteedbare budget. De energie die het geeft om activiteiten te organiseren en ervan te genieten, dat is gewoon leuk. Je moet het ook voelen, als vrijwilliger. In het begin is dat nog moeilijk en aftasten, maar als ik nu zie hoe onze deelnemers in het leven staan en genieten van wat wij organiseren, dat is mooi!”