Riny geniet van ritjes met de Zonnebloemfiets in Losser

Buiten zijn helpt me positief te blijven

Riny uit Losser blaast dit jaar 90 kaarsjes uit, maar stilzitten doet deze struise dame allerminst. “Als de zon schijnt, ben ik zo veel mogelijk buiten. Dat helpt me positief te blijven”, vertelt ze. “Ik maak elke dag een wandelingetje en nu de winter voorbij is, hoop ik ook weer op de fiets te stappen.”

Die fiets is de Zonnebloemfiets van de plaatselijke afdeling, want een gewone fiets lukt niet meer. “Ik heb een beroerte gehad waardoor mijn zicht sterk verminderde en ik moeite heb om mijn evenwicht te bewaren. Zoals vroeger wordt het niet meer, maar ik heb me aangepast aan de situatie en weiger achter de geraniums plaats te nemen. Dan wordt je leven pas écht beperkt!”

Hulpmiddelen

De krant leest ze met een loep en voor haar dagelijkse rondje gebruikt ze haar rollator. Omdat ze niet goed ziet is oversteken soms echt een uitdaging. “Verkeer van links zie ik niet aankomen. Auto’s hoor ik, maar fietsers maken geen geluid en zie ik soms over het hoofd. Tot nu toe heeft dat gelukkig niet tot botsingen geleid.” 

De natuur in

Nu het voorjaar is en alles in bloei staat, stapt ze graag weer op de Zonnebloemfiets. Bij een café aan de rand van het dorp staat een duofiets, waarop je naast elkaar zit en samen fietst. De bestuurder heeft de volledige controle over de fiets en de passagier kan optioneel meetrappen. Riny: “Met deze fiets kan ik met een gerust hart eropuit. Ik trap gewoon mee hoor, dat kan ik nog en het is goed voor de conditie. Ik heb vorig jaar al een paar mooie ritjes met de fiets gemaakt. Lekker de natuur in, door de bossen. Hier in de buurt is ook een mooi meer waar je helemaal omheen kunt fietsen.”

Turbostand

Wie er naast haar op de fiets zit, verschilt per ritje. Soms is dat een van haar kinderen, soms een fietsvrijwilliger van de Zonnebloem. “Mijn kinderen wonen ver weg. Maar als het goed weer is en er komt er eentje deze kant op, dan ga ik graag een stukje fietsen. Ik bel dan zelf om de fiets te reserveren voor een ochtend of middag. Een van de Zonnebloemvrijwilligers zet de fiets dan voor me klaar bij het afgiftepunt. Meestal is dat Mendy. Met haar maakte ik ook al een paar mooie tochtjes.” Dat de fiets elektrisch is, vindt Riny prettig. “Nederland is vlak, totdat je op een fiets zit. Dan kom je om de haverklap een bruggetje of viaduct tegen. De oplossing? Snel op de turbostand en vooral goed vasthouden!” 

Reserveer een Zonnebloemfiets 

Verschillende lokale Zonnebloemafdelingen door heel het land bieden Zonnebloemfietsen aan. Bekijk op zonnebloem.nl/zonnebloemfiets waar er eentje bij jou in de buurt staat en hoe je kunt reserveren. Voor een dagdeel betaal je een vergoeding van 5 euro, voor een hele dag 10 euro.