Cookies

De Zonnebloem gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren, gebruiksgemak te verbeteren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer u gebruik maakt van deze website. Meer informatie over de cookies kunt u vinden op onze privacy pagina.

Rolstoelgebruikster Zonnebloem test Diergaarde Blijdorp

04-10-2017

Voor iemand die zijn leven doorbrengt in een rolstoel is een dagje uit minder vanzelfsprekend. Want veel vrijetijdslocaties zijn nog onvoldoende toegankelijk. Zo’n 1,4 miljoen Nederlanders met een lichamelijke beperking blijven daardoor vaker thuis dan ze willen. Yvonne de Paauw is één van hen. Ze legde zich er echter niet bij neer en sloot zich aan bij het mystery guest team van de Zonnebloem. De Paauw en vierhonderd andere rolstoel- en scootmobielgebruikers  testen vrijetijdslocaties. De Paauw: “Vaak zijn kleine, betaalbare aanpassingen al verbeteringen, waardoor ik er wél op uit kan.”

Verbeteringen
De mystery guests van de Zonnebloem testten in 2016 onder meer Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Op basis van de uitkomsten adviseerde de vrijwilligersorganisatie de directies van de vrijetijdslocaties over wat er beter kan. De Paauw keerde in september van dit jaar terug naar Blijdorp. “Ik ben verrast, wat er al is aangepast”, reageert ze enthousiast. Bij de hoofdingang zien De Paauw en Zonnebloemvrijwilliger Marian Koevermans direct verschillende aanpassingen. “De invalidenparkeerplaatsen zijn verruimd. Top! En de verlaagde ticketautomaten vallen me meteen op”, vertelt De Paauw. “Ik kan nu vanuit mijn rolstoel overal bij. Een hele verbetering. Eerst kon ik niet zelf een kaartje kopen.” Koevermans: “Op de kaart bij de ingang staat nu duidelijk aangegeven dat het aangepast toilet over een brancard en tillift beschikt. Eerst werden die extra’s niet benoemd.”

Keuzes
Sandra de Widt, communicatiemedewerker bij Diergaarde Blijdorp, licht de aanpassingen toe. “Wat we direct konden aanpakken, hebben we gedaan. Ook de website is duidelijker geworden. Daar vind je bij ‘Plan je bezoek’ meteen informatie over de toegankelijkheid. We wilden alles uit het advies van de Zonnebloem wel aanpakken. Maar we moesten keuzes maken. Bijvoorbeeld bij de in- en uitgangen van de overdekte vlindertuin waar plastic stroken hangen. Die krijgen mensen met een handbewogen rolstoel in hun gezicht. Weghalen kan niet, want dan ontsnappen de dieren. Automatische deuren zijn een alternatief, maar duur. We zoeken nog naar een oplossing. Ook komt er een uitbreiding van een restaurant met een verlaagde balie voor de bediening aan rolstoelgebruikers.”

Onderzoek
De Zonnebloem maakt vóór 2020 zestig concertlocaties, dierentuinen, musea, pretparken en voetbalstadions toegankelijker. Matthijs de Bruin, programmamanager ‘Onbeperkt Eropuit’ bij de Zonnebloem, windt er geen doekjes om: “Er zijn veel initiatieven voor een toegankelijker Nederland. Veel partijen praten over het onderwerp. Wij dóen er iets aan.” Inmiddels adviseerde de Zonnebloem al acht locaties, waaronder Paleis Het Loo, Diergaarde Blijdorp en de Efteling. Die locaties gingen meteen aan de slag met de adviezen. De Bruin: “Wij willen alle obstakels wegnemen. Zodat nóg meer mensen met een lichamelijke beperking genieten van een dagje uit.” Naast de uitgebreide locatieonderzoeken door onder meer rolstoel- en scootmobielgebruikers, doet de Zonnebloem de technische keuringen van faciliteiten. De Bruin: “Ook geven we workshops ‘Gastvrijheid en toegankelijkheid’ aan medewerkers van die vrijetijdslocaties. Daarin staan bewustwording, bejegening en kennis centraal.” De Paauw is blij met dit Zonnebloemproject. “Hoe meer vrijetijdslocaties hieraan meedoen, des te beter. Dan wordt eropuit gaan een stuk gemakkelijker én leuker.”