Cookies

De Zonnebloem gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren, gebruiksgemak te verbeteren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer u gebruik maakt van deze website. Meer informatie over de cookies kunt u vinden op onze privacy pagina.

Zonnebloem start 70-jarig jubileum met Week van het Bezoekwerk

16-01-2019

Op donderdag 17 januari bestaat Nationale Vereniging de Zonnebloem 70 jaar. Daarom roept de vrijwilligersorganisatie de Week van het Bezoekwerk in het leven. Die vindt in heel Nederland plaats van donderdag 17 tot en met vrijdag 25 januari. Een dikke week lang leggen tienduizenden Zonnebloemvrijwilligers zoveel mogelijk huisbezoeken af bij mensen met een lichamelijke beperking. In een gemiddelde week bezoekt de Zonnebloem zo’n 23.000 mensen. In deze themaweek zet de vereniging alles op alles om een record breken met 40.000 huisbezoeken.  

Vriendschappen
De Zonnebloem is vooral bekend van de vele dagjes uit en aangepaste vakanties voor mensen met een lichamelijke beperking. Maar veruit het belangrijkste werk zijn de 1,2 miljoen bezoeken aan huis bij mensen. Veel mensen met een lichamelijke beperking zijn namelijk vaker alleen thuis dan hen lief is. Door het gebrek aan persoonlijke hulp en door medische zorg kunnen zij moeilijk de deur uit. Daarom doen tienduizenden Zonnebloemvrijwilligers bezoekwerk. Dat varieert van gezellig een kopje koffie drinken tot een wandeling maken. Ook komt het voor dat vrijwilligers en de persoon die zij bezoeken samen een hobby oppakken, naar de film gaan of winkelen. Er ontstonden in de voorbije 70 jaar al vele vriendschappen.

Jubileumjaar
In 2019 bestaat de Zonnebloem 70 jaar. De vereniging laat deze mijlpaal niet zomaar voorbij gaan. Het 70-jarig jubileum viert de organisatie samen met haar 38.000 vrijwilligers en 112.000 activiteiten- en vakantiedeelnemers. Daarom start de Zonnebloem met de Week van het Bezoekwerk in januari en viert het de 70 zorgeloze Zonnebloemdagen in het voorjaar. Begin september staat het vakantieschip van de Zonnebloem in de belangstelling tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De vereniging sluit het jubileumjaar af op de Nationale Vrijwilligersdag in december. Ook krijgen veel reguliere Zonnebloemactiviteiten een jubileumsausje.

Quote Marc Damen, directeur Nationale Vereniging de Zonnebloem
“De Zonnebloem is een prachtige organisatie waar we als samenleving trots op mogen zijn. Daarom geven we in het jubileumjaar extra aandacht aan die activiteiten die de Zonnebloem zo bijzonder maken, zowel binnen de vereniging zelf als naar buiten toe. Onze vrijwilligers bewijzen namelijk iedere dag weer dat er zoveel meer kan dan we denken voor mensen met een lichamelijke beperking. Zij hebben al 70 jaar een hart voor elkaar.”

Een greep uit de publicaties over 70 jaar Zonnebloem

Wij mochten in de week dat we jarig waren de beurs openen.

In De Wereld draait Door kregen wij een felicitatie van André van Duin

In Max Vandaag: Jarige Zonnebloem nog altijd hard nodig

Artikel op de website van Omroep Brabant: De Zonnebloem na 70 jaar nog springlevend, meer dan 100.000 mensen zijn er blij mee

Artikel in Trouw: De Zonnebloem bezorgt ouderen nog steeds een glimlach

Onze directeur Marc Damen was te gast bij Koffietijd op RTL4

De Zonnebloem 70 jaar jong, mee met bezoekwerk op L1

Bekijk de video met de beelden van toen en nu.