Hartenwens

d21b7b9d-7ff8-4df0-b6ff-186b3b096529jpg

De zomer leent zich bij uitstek om eens wat extra aandacht te hebben voor onze gasten. Vandaar de actie "Hartenwens" inmiddels zijn een aantal vrijwilligers met gasten op pad geweest.

Margreet en Renate zijn op pad geweest met mevrouw Klijn en mevrouw Plasmeijer. Zij mochten aangeven wat ze graag nog eens wilden doen. De wensen waren bescheiden en heel verschillend. Maar omdat deze dames nu buurvrouwen zijn aan het kwakelse pad en eerder al in de Cyclamenlaan, zijn de wensen samengevoegd tijdens een heerlijke dag uit.

Rond half 11 zijn we per auto vertrokken, de wens was een rondje rijden. Via de Amstel richting Nieuwveen, door Papenveer, via ter aar naar Rijnsaterwoude. En dan bij Leimuiden met een pontje naar oude wetering. Heerlijke koffie en lunch gedaan bij Wagenaar in Roelofarendsveen. Daarna langs de Brasemmermeer, Ringvaart weer terug richting Vrouwenakker om daar de tweede eens te vervullen: een bloemstukje maken. Moe en voldaan, dankbaar en volop genoten!

Marja ging op bezoek bij mevrouw Hogenboom zij wilde als kwekersvrouw wel een keer naar de Broeker Veiling. De datum werd afgesproken en twee weken later gingen zij al vroeg op pad. Na vele weken heet weer was het die dag nu net even wat frisser en ging de paraplu mee. Vanuit De Kwakel was het toch wel ruim een uurtje rijden nog net op tijd waren zij binnen in het museum in Broek op Langedijk, konden direct door voor de eerste afvaard.

Broek op Langedijk is een tuinbouwgebied; er wordt met name veel (witte) kool geteeld. Tot de ruillverkavelig begin jaren 70 van de 20e eeuw was het gebied volledig opgedeeld in kleine langwerpige eilandjes (akkertjes) die uitsluitend over het water bereikbaar waren. De skuiten (vletten, boten) waren meestal van zwart geteerd staal met rode en groene accenten. Schuiten zonder motor werden voortbewogen met de kloet, een houten vaarboom met een V-vormige onderkant die wel grip heeft in de klei maar niet blijft steken. 

Na de rondvaart was er tijd voor de lunch en een bezoek aan de Veiling 1887 is in Broek op Langedijk de eerste groenteveiling bij afslag ontstaan, de Broeker Veiling. Dit is tevens de oudste groenteveiling van Europa – eerst in de open lucht, kort daarna in een houten gebouw waar de schuiten met kool doorheen konden varen. De vrouwelijke velingmeester maakte er een waar spektakel van er werd flink geboden op alle groeten en fruit. Het was een ontzetten leuke ervaring, voor mervrouw Hogeboom als kewekers vrouw en Marja als kwekers dochter waren er vele momenten van herkenning. Vroeger ging ook hier menig kweker met zijn roeiboot De Kwakelse polder in om bij zijn land te komen. Ook hier is in de jaren 70 verandering in gekomen door de ruilverkaveling. 

 

 

Ria Harks

(076) 564 64 64
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Kunst en cultuur
  • Creatieve workshops
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken