Uitstapje Klompenatelier Luttenberg

Op 21 september heeft De Zonnebloem Delden een uitstapje met de bus gemaakt naar het Klompenatelier in Luttenberg.

Via een toeristische route reden we vroeg in de middag met mooi weer naar het Sallandse Luttenberg. Hier staat het Klompenatelier van ambachtelijk klompenmaker Martin Dijkman, die vorig jaar Nederlands kampoen klompenmaken is geworden. Gedurende ca. 1½ uur toonde de heer Dijkman zijn bedrevenheid in het handmatig maken van een klomp, startend met een blok (wilgen-)hout die vervolgens met een bijl en ander klompgereedschap (zoals een paalmes en lepelboren) de vorm van een fraai bewerkte klomp kreeg (later verloot in de bus). Van de spaanders en ander houtafval maakte hij nadien in een mum van tijd nog een aantal leuke attenties voor enkele gasten, met inscriptie! Ondertussen vertelde de klompenmaker met passie en humor over o.a. zijn vak en zijn buitenlandse reizen over de hele wereld (naar internationale beurzen). Ook toonde hij een aantal andere creatieve exemplaren van zijn hand zoals schoenen van hout, houten laarzen en schaatsschoenen. En niet te vergeten zijn klompenmozaiek van het beroemde schilderij de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, bestaande uit 30.000 met de hand beschilderde miniklompjes.

Op de terugweg is een stop gemaakt bij restaurant Hof van Twente in Hengevelde voor een smakelijke warme hap plus toetje. Kort voor de zon onderging waren we terug in Delden, einde van een vermakelijk en gewaardeerd uitstapje.

 

Hans van Dongen

06-54990209
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Kunst en cultuur
  • Uit eten/terrasje pakken
  • Buitenactiviteiten
  • Evenementen en festivals