Zonnebloem afdelingswebsite

Leuk dat je onze website bezoekt!

De Nationale Vereniging de Zonnebloem wil het welzijn bevorderen van en hulp bieden aan diegenen, die door een lichamelijke beperking dreigen te vereenzamen; jong en oud. Kort samengevat is de Zonnebloem er voor (langdurig) zieken, gehandicapten en hulpbehoevende ouderen. Het gaat om mensen met een fysieke beperking vanaf 18 jaar, die door deze beperking eenzaam zijn of in een sociaal isolement dreigen te raken. Als jij tot de bovenstaande doelgroep behoort, dan wordt je na inschrijving gast van de Zonnebloem. Samen bouwen we aan een zorgzame samenleving, want zonder elkaar is iedereen alleen!

Mensen met een verstandelijke beperking
Mensen, die dementerend zijn of een andere verstandelijke beperking hebben, behoren niet tot de doelgroep van de Zonnebloem. Er zijn andere organisaties die diensten aanbieden speciaal afgestemd op deze doelgroep. Kijk bijvoorbeeld eens bij WMO-zorg van de gemeente Montferland.

Afdeling Didam - Loil - Nieuw-Dijk
De afdeling Didam - Loil - Nieuw-Dijk is één van de 10 afdelingen binnen de Zonnebloemregio De Liemers en is sinds 1976 actief.
De huisadressen met de postcodes 6941 en 6942 vallen onder de afdeling Didam - Loil - Nieuw-Dijk.
Medio 2020 waren bij onze afdeling 125 gasten ingeschreven.
40 vrijwilligers (incl. bestuursleden) bezoeken gasten en / of helpen mee met de activiteiten, die voor de gasten worden georganiseerd.

Kom ik in aanmerking als gast?
Mensen vragen zich wel eens af: kom ik in aanmerking om gast van de Zonnebloem te worden?
Daarvoor kun je contact opnemen met het secretariaat van de afdeling. Het secretariaat zorgt er voor dat het hoofd Bezoekwerk van de afdeling een afspraak met je maakt voor een kennismakingsgesprek. Bij het kennismakingsgesprek wordt getoetst of je als gast van de Zonnebloem kunt worden ingeschreven. Verder wordt er met je gesproken over het ontvangen van huisbezoek en de deelname aan activiteiten en vakanties.
Nadat je bent ingeschreven als gast wordt een afspraak gemaakt om kennis te maken met de vrijwilliger, die jou komt bezoeken en/of zal vragen om deel te nemen aan activiteiten.
Als het klikt met de vrijwilliger, dan kun je afspraken maken over de regelmaat van het bezoek. Hierbij wordt gekeken naar jouw wensen en de beschikbare tijd van de vrijwilliger.

Wat doen we?
Wij zetten ons in voor mensen met een fysieke beperking, die niet vanzelfsprekend kunnen deelnemen aan de maatschappij. Deze mensen hebben een verhoogde kans om in een sociaal isolement te komen.

Als gast kun je:
- bezoek ontvangen van onze vrijwilligers,
- deelnemen aan activiteiten die wij organiseren.

Huisbezoek
De 40 vrijwilligers van onze afdeling bezoeken onze gasten.
Gewoon voor een praatje of een kopje koffie/thee. Gezelschap en een goed gesprek staan bij deze ontmoetingen centraal. Het is in overleg met de vrijwilliger ook mogelijk om iets te ondernemen: b.v. een wandeling. Uitstapjes, die voor veel mensen gewoon zijn, zijn voor onze gasten heel bijzonder.

Let op: Het gaat hier om huisbezoek. Wanneer jij op zoek bent naar b.v. een huishoudelijk hulp, dan kun je helaas niet bij de Zonnebloem terecht.

Activiteiten
Naast huisbezoek organiseren wij ook plaatselijke activiteiten zoals een kaart-, sjoel- en spelmiddag, een dagtocht, een picknick of een bingomiddag.
Je wordt door de vrijwilliger uitgenodigd voor een activiteit.

Binnen de Zonnebloem-regio's De Liemers, Montferland en Doetinchem is een jongerengroep actief. Klik hier voor meer informatie over deze jongerengroep en de activiteiten die worden georganiseerd.

En er is binnen diezelfde regio ook een activiteitengroep 40-65 jaar die verschillende activiteiten organiseert. Klik hier voor meer over deze activiteitengroep.

Vakanties
Het is als gast van de Zonnebloem mogelijk deel te nemen aan vakantiereizen, die worden georganiseerd door de Zonnebloem. Via de vrijwilliger kun je informatie krijgen over deze speciale vakantiereizen.

Harry Peters

0316-225474
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk