SIRE heeft laatst een campagne gevoerd met als thema “De dood."

Praat erover. Niet eroverheen.” Een hele mooie campagne, die wij helemaal onderschrijven.

Vorige week mocht ik het afscheid begeleiden van een dame met wie ik twee jaar geleden voor het eerst in gesprek ging over haar afscheid. Ze was alleen en wilde alles goed geregeld hebben. Toen gaf haar dat rust. Nu waren haar nabestaanden blij dat hen die zorg was ontnomen en putten zij troost uit het idee dat haar wensen tot op het laatst gevolgd waren.

We maken het ook anders mee. De vader van een gezin met drie kinderen overlijdt. Moeder is dementerend en de kinderen weten niet wat de wensen van vader waren. Begraven? Cremeren? Natuurbegraven? Hun eigen wensen liggen ver uit elkaar. Pittige discussies volgen. Zo veel extra stress en onzekerheid, dat het verlies bijna op de tweede plaats komt.

Wij gunnen het een ieder dat zij afscheid kunnen nemen van hun dierbaren op een manier die past bij degene die is overleden. En wat passend is, dat kan het beste worden bepaald door de persoon om wie het gaat.

Daarom zijn we ook zo blij met de campagne van SIRE.

Op de dood rust toch nog steeds een taboe. Onze ervaring is dat je inderdaad een drempel over moet om het onderwerp bespreekbaar te maken. Maar eigenlijk heb je het niet over de dood, je hebt het over het leven! Hoe heb je geleefd? Wat was belangrijk in jouw leven? Hoe wil je dat mensen zich jou herinneren? En wat past dan het beste bij je als afscheidsvorm?

We merken vaak een soort rust bij mensen als ze hun wensen voor hun eigen afscheid kenbaar hebben gemaakt. Of dat nou in hele grote lijnen is of helemaal in detail tot en met de kostenbegroting aan toe. Alles is goed.

Voor jezelf fijn. En ook voor de mensen die je het meest na staan.

Als wij daar een steentje aan kunnen bijdragen, dan doen we dat graag.

“Wij” zijn Corina Holterman (rechts op de foto) en Els Heijkant van Monuta Westen & Holterman. Corina is een geboren en getogen Oosterhoutse en Els een echte Dongense Pee en dat is heel fijn met Oosterhout en Dongen en omgeving als werkgebied.

25 jaar geleden waren we al collega’s bij de bank, dus deze nieuwe samenwerking sinds begin dit jaar, voelt heel vertrouwd. We hebben allebei dezelfde missie en dat is dat mensen – ondanks alle verdriet – met een goed gevoel op een afscheid kunnen terugkijken.

Mensen die daarover met ons in gesprek willen, mogen altijd bellen naar 0162-471357 of een mail sturen aan cholterman@monuta.nl of eheijkant@monuta.nl.

We komen graag bij u langs!

Wil Janssen

0162-314355
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?