Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Wandeling op Landschapspark Broekhuizen in Leersum

Zonnebloem afdeling

Op zaterdag 26 augustus hebben de Lion Club Utrechtse Heuvelrug en Maarn-Maarsbergen in samenwerking met 5 Zonnebloemafdelingen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug een natuur wandeling georganiseerd.

65 Mindervaliden zijn te gast geweest op Landschapspark Broekhuizen. Door een samenwerking van de Lions clubs Maarn-Maarsbergen en Utrechtse Heuvelrug, samen met 5 Plaatselijke Afdelingen van de Zonnebloem (Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum en Maarn/Maarsbergen) en Staatsbosbeheer werd de gasten een leuke dag bezorgd. Dit gebeurde in twee ploegen, verdeeld over de ochtend (33 personen) en de middag (32 personen).
De 33 rolstoelers in de ochtend, respectievelijk de 32 in de middag, werden in drie groepen verdeeld. En vervolgens startte er een wandeling over het mindervalidenpad door het Landschapspark Broekhuizen. De rolstoelen werden voortgeduwd door vrijwilligers (en familie en kennissen van vrijwilligers) van de 5 Zonnebloemafdelingen en leden de beide Lions Clubs.
Het weer kon niet beter: een mooi zonnetje, windstil met een lekkere temperatuur.

De wandeling door de natuur werd af en toe onderbroken voor een toelichting door mensen van Staatsbosbeheer.

De eerste stop was bij een 200 jaar oude beuk, die zijn langste tijd wel had gehad. En daar werd ondermeer uitgelegd het verschil tussen een buitenplaats (= vakantieverblijf) en een landgoed (= permanent bewoond).
Het Landschapspark is in 1792 aangelegd in de Engelse stijl door de befaamde tuinarchitect Zocher.
Het landhuis zelf werd tot voor een paar jaar bewoond door het Rijks Instituut voor Natuurbeheer. Dr. Londo van dit instituut heeft toen een heemtuin aangelegd met diverse grondsoorten uit ons land. En toen het instituut vertrok heeft een aantal vrijwilligers in overleg met Staatsbosbeheer deze “Londotuin” geadopteerd. En verzorgen zij (15 vrijwilligers) deze tuin met voornamelijk maaien, en niet snoeien.
De tuin is elke woensdagmorgen geopend van 9 tot 12 uur.

Na een bezoek aan de Londotuin werd verder gerold naar een hoekpunt met een gemengd ‘oer’bos van eiken en beuken. Hier vertelde een boswachter over het beheer van het bos. Dit bos telde eiken van 150 jaar oud.

De volgende stop was de uitleg van het reilen en zeilen van de ringslang, die ook op Broekhuizen voorkomt. Ze leggen 10-20 eieren in een broeihoop. En zijn niet giftig. Dat kan je zien aan de ronde ogen. Een adder heeft een spleetvormige pupil; net als de ringslang heeft ook de gladde slang ronde ogen, en is ook niet giftig.

Op het verste punt van de wandeling, net over de nieuwe brug, stond de catering paraat. Daar kon worden aangeschoven aan de speciale picknicktafel voor Mindervaliden, die daar permanent staat.
De tocht werd vervolgd, gedeeltelijk via een andere route met als intermezzo’s eerst een natuurquiz van SBB. Hier leerde men dat een jong konijn een lamprei heet en dat een groep uilen een parlement wordt genoemd.

En tenslotte werden  de gasten nog verrast met een verhaaltje over een aantal vogels, zoals de buizerd, de diverse spechten en de ijsvogel met de daarbij behorende geluiden (een beetje als de ornitholoog van Toon Hermans met zijn poelifinario).

Na circa 2,5 uur was men weer terug bij het startpunt, waarvandaan alle deelnemers weer netjes werden thuis gebracht.

Door te klikken op de link hieronder komt u in het fotoalbum waar 157 foto's van deze mooie wandeling staan.

Herbert Steeman

0620524020
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Evenementen en festivals
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken