Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
We zijn druk bezig met het verbeteren van onze site. Tot we klaar zijn, zul je nog pagina's met oude styling tegenkomen. Excuus voor eventueel ongemak.

Voorzitter Jeanne Kal

Zonnebloem afdelingsnieuws

Per 1 januari 2014 heeft De Zonnebloem Leusden een nieuwe voorzitter Jeanne Kal. In het volgende interview met Aïda Brouwn maakt u kennis met de nieuwe voorzitter van afdeling Leusden.

Per 1 januari 2014 heeft De Zonnebloem Leusden een nieuwe voorzitter. Olga Badal heeft bij de kerstviering van 12 december 2013 de fakkel overgedragen aan Jeanne Kal. In het volgende interview met Aïda Brouwn maakt u kennis met de nieuwe voorzitter van de Zonnebloem.

1. Wat mij onmiddellijk opviel bij het lezen van jouw CV is dat gedurende jouw
gehele loopbaan de zorg voor anderen en het welzijn van de medemens steeds centraal stonden. Na de afronding van de Opleiding Sociale Dienstverlening bleef je jouw kennis en vaardigheden steeds verder ontwikkelen en verruimen door deel te nemen aan sociale cursussen aan landelijke hogescholen en universiteiten. Hier leerde je de methoden om je professioneel/zakelijk te kunnen inzetten voor de sociale belangen en behoeften van de medemens. Omdat de Zonnebloem een organisatie is die zich optimaal bekommert om het welzijn van de hulpbehoevende medemens, is het niet verwonderlijk, eigenlijk zelfs vanzelfsprekend, dat jij je met jouw werkervaring en achtergrond indertijd juist bij deze organisatie aanmeldde. Wanneer besloot je vrijwilligster te worden bij De Zonnebloem?

Het besluit om vrijwilliger te worden bij De Zonnebloem kwam drie jaar geleden, toen mijn pensioen in zicht kwam. Hele dagen thuis zijn zonder iets te kunnen doen voor de medemens, was voor mij geen mooi vooruitzicht. Het werken mèt en vóór de medemens heb ik van thuis meegekregen. De Zonnebloem is een grote landelijke vrijwilligersorganisatie met als doelgroep: ‘mensen met een lichamelijke beperking door langdurige ziekte, handicap of ouderdom, vooral diegenen onder hen die in een sociaal isolement dreigen te komen’. De Afdeling Leusden is daar een onderdeel van. Graag wil ik mijn ervaring(-sdeskundigheid) als schakel in dit grote geheel inzetten.

2. Welke dierbare herinneringen die je met ons zou willen delen, bewaar je aan de ontmoetingen met jouw zonnebloemgast?

Als ik met mijn gast een eindje ga rijden, bijvoorbeeld naar de bloeiende heide of haar oude woonadres, geniet ik ervan dat zij zo intens kan genieten van de rit door de buitengebieden van Leusden. Het genieten straalt zoveel mooie energie uit. Dat is voor mij een groot cadeau.

3. Naast jouw taken als vrijwilligster werd je na het vertrek van Gerard Mentink in 2011 ook nog belast met het beheer van De Zonnebloem website Leusden. Deze taak heb je met veel verve en grote deskundigheid vervuld: de website was altijd “up-to-date” bijgewerkt en was voor iedereen gemakkelijk toegankelijk.
Hoe kijk je zelf terug op de taken die je vervult als netbeheerder?

Het actueel houden van een website hoorde de laatste vier jaar bij mijn werk als consulent van een Wmo loket (Wet maatschappelijke ondersteuning vanuit de MEE organisatie). Met deze ervaring was het dus enigszins vanzelfsprekend dat ik degene was die het netbeheer overnam van Gerard Mentink.
Als netbeheerder draag ik er zorg voor dat de inwoners van Leusden en omgeving steeds actuele informatie krijgen over de activiteiten van de Zonnebloem. De informatie wordt zowel in de papieren als in de digitale kranten geplaatst en valt ook te lezen op de affiches die op diverse plekken in de gemeente worden opgehangen. Immers, communicatie ìs en blìjft belangrijk voor het werk van De Zonnebloem. Het mooie werk als netbeheerder is zeker inspannend, maar voor mij bovenal òntspannend.
4. Het voorzitterschap van De Zonnebloem brengt voor jou vele nieuwe verplichtingen met zich mee. Naast het functioneren als vrijwilligster en netbeheerder, moet je voortaan als bestuursvoorzitter “aan de andere zijde van de tafel”ook nog leiding geven aan het vrijwilligersteam van de Zonnebloem Leusden.
Hoe denk je deze niet geringe taken in de toekomst met elkaar te combineren?

In ieder geval zal ik voorlopig één dag in de week vrij houden voor de lopende zaken van De Zonnebloem.
Ik probeer mij zo goed mogelijk voor te bereiden op de vele nieuwe verplichtingen die het voorzitterschap met zich meebrengt, o.m. de tweemaandelijkse vrijwilligersvergaderingen en de regionale bestuursvergaderingen. Gelukkig ben ik met pensioen en nog gezond ook, dus kan en wil ik veel van mijn tijd inzetten voor het voorzitterschap. Om het werk als voorzitter zo goed mogelijk te kunnen doen, is vooral een goede samenwerking met de secretaris heel belangrijk. In dit verband heb ik alle vertrouwen in de samenwerking met de nieuwe secretaris Els Flinkerbusch.
Van de “klus” van Communicatie en PR heb ik veel geleerd. Voorlopig zal ik deze klus met plezier inpassen in mijn weekschema.
Wel zou het fijn zijn indien iemand zich zou melden om de functie van Communicatie, PR en Fondsenwerving van mij over te nemen. Wie weet is er een (communicatie)-student(e) die deze taken voor een bepaalde tijd op zich wil nemen om hiermee enige werkervaring op te doen. Van harte wordt hij/zij vanuit deze plek uitgenodigd om zich binnenkort te melden voor een oriënterend gesprek.

5. Je mag er trots op zijn dat je in de vrijwilligersvergadering van 10 oktober 2013 unaniem gekozen werd tot de opvolgster van Olga Badal. Op 1 januari 2014 nam je officieel de voorzittershamer van haar over.
Heb je in het verleden reeds enige ervaring gehad met een voorzittersfunctie?

Ja, in het verleden heb ik zowel in het betaalde werk als in het vrijwilligerswerk de functie van voorzitter mogen vervullen. Ofschoon de functie van voorzitter voor mij dus niet nieuw is, voel ik wel een zekere trots dat ik nu officieel de voorzitter mag zijn van De Zonnebloem Leusden.
Ik ken de vrijwilligers en de bestuursleden. Samen met hen hoop ik er de komende jaren een mooie tijd van te maken, met ruimte voor voortschrijdend inzicht en ook om veranderende omstandigheden vorm te geven met ondersteuning van de Landelijke Zonnebloem uit Breda.

6. Hopelijk houd je nog voldoende tijd over om je te wijden aan jouw vele hobby’s.
Eén van jouw hobby’s die mij onmiddellijk nieuwsgierig maakte, was de “sacred dance”. Wil je ons hierover wat meer vertellen?

Sacred dance betekent letterlijk ‘heilige dans’. Heilig in de zin van helend. Door de beweging innerlijk bewogen worden of zijn.
De verbondenheid in de danskring zorgt ervoor dat de energie van elke deelnemer kan doorstromen, zowel naar elkaar als naar de aarde en de hemel.

7. Heb je nog een speciale boodschap voor de vrijwilligers van De Zonnebloem Leusden?

De Zonnebloem verbindt mensen en verrijkt levens en dit geldt niet alleen voor de doelgroep. Ook de levens van de vrijwilligers worden met elkaar verbonden en daardoor verrijkt. Laten we daar met elkaar van genieten.
Ik wil me inzetten voor ruimte voor (nieuwe) vrijwilligers met frisse ideeën, inspelen op interesses, over de grenzen kijken en op maat deskundigheid bevorderen. Ruimte bieden aan voortschrijdend inzicht en veranderende omstandigheden. Een schakel zijn in het grote en kleine geheel van De Landelijke Zonnebloem, afdeling Leusden.
Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom, zowel voor gastenbezoek als voor projecten.

8. En tenslotte ook een speciale boodschap voor de inwoners van Leusden?

Een mens kan pas meedoen aan de samenleving als hij er toe doet voor een ander en hij iets heeft om naar uit te kijken. Zo maakt de Zonnebloem niet alleen het leven van onze gasten én vrijwilligers aangenamer en leefbaarder, maar ook dat van de Nederlandse samenleving in haar geheel.

 

Terug
 

Ita Verweij

06-36403074
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Kunst en cultuur
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken