Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
We zijn druk bezig met het verbeteren van onze site. Tot we klaar zijn, zul je nog pagina's met oude styling tegenkomen. Excuus voor eventueel ongemak.

Penningmeester Gerard Koelmans

Zonnebloem afdelingsnieuws

Sinds 1 januari 2014 is Gerard Koelmans (9 juli 1949), opvolger van Ben van Kampen, benoemd in de functie als penningmeester van De Zonnebloem Leusden .

Om de nieuwe penningmeester nader voor te stellen, had Aïda Lackin-Brouwn het volgend interview met hem.

(1) De vraag die wij altijd het eerst stellen aan elke nieuwe Zonnebloem medewerker, is:
Welke motieven waren voor jou bepalend om je speciaal te willen inzetten voor de Zonnebloem, in jouw geval voor de Zonnebloem Leusden?

G.K. Een mooie organisatie als De Zonnebloem had altijd al mijn waardering, dus was de keuze eigenlijk al snel gemaakt toen ik in de regionale krant de oproep las voor de vacante functie. Ik was toen net begonnen de werkzaamheden in mijn eigen bedrijf af te bouwen, dus beschikte ik opeens over meer vrije tijd. Via mijn actieve rol in de plaatselijke politiek (VVD) meende ik de Zonnebloem Leusden meer voor het voetlicht te kunnen brengen. De contacten die ik onderhoud met diverse ondernemers in Leusden, Amersfoort e.o. dragen nu extra bij in het promoten van de Zonnebloem.

(2.) Indien je jouw taken voor de Zonnebloem ook nog combineert met een reguliere baan, kun je ons vertellen in welke functie je momenteel werkzaam bent?

G.K. Ik combineer mijn taken bij de Zonnebloem met diverse functies. Als directeur van Kadoa Interim Management BV voer ik financiële adviezen uit voor nationale en internationale ondernemingen. Voor meerdere bedrijven verricht ik fraude-onderzoeken en opstelling van hun jaarrekeningen. Ook voer ik de directie voor een beleggingsinstelling.

(3) Als penningmeester verschaf je de vrijwilligers per kwartaal informatie over de begroting van de Zonnebloem Leusden. Zo komen zij te weten “welke giften er zijn ontvangen" of “wat er is besteed aan een bepaalde lokale of regionale activiteit”. In hoeverre moet jij onze begroting ook verantwoorden aan de hoofdvestiging?

G.K. Op vele terreinen opereert De Zonnebloem Leusden zelfstandig, maar juridisch blijven wij een onderdeel van die ene grote Landelijke organisatie. Dus ja, wat de financiën betreft, moet de Zonnebloem Leusden zich verantwoorden bij het Nationale Bureau in Breda.

(4) En stel dat de Zonnebloem Leusden eventueel te maken krijgt met een begrotingstekort. Kunnen wij dan een beroep doen op de penningmeester van de Landelijke Zonnebloem?

GK Het begrotingstekort zou in principe pas worden voorgelegd aan de landelijke penningmeester, wanneer de Zonnebloem Leusden niet meer bij machte zou zijn om lokale activiteiten te ontplooien. Gelukkig hebben wij voorlopig een stabiele buffer, waardoor wij onze activiteiten zelfstandig kunnen financieren. Als penningmeester blijf ik hameren op een sluitende begroting en verwacht ik dat een ieder zich houdt aan de gestelde financiële regels. Slechts in bijzondere gevallen ben ik geneigd “kleine overschrijdingen” door de vingers te zien. Ik zie erop toe dat er tijdens mijn aanstelling zeker niet met geld wordt gesmeten!

(5).Jaarlijkse activiteiten organiseren betekent steeds “vooruit denken” en bovendien “vooruit plannen” en dan zeker m.b.t. de financiën. In hoeverre word jij door de diverse activiteitencommissies binnen de Zonnebloem Leusden als penningmeester betrokken bij de keuze/vaststelling van een activiteit?

G.K. De Zonnebloem kent vele “vaste” activiteiten met een vaste financiële grens. Voor elke activiteit kan men terugvallen op een kant-en-klaar draaiboek. Elke commissie heeft de vrijheid om naar haar eigen idee invulling te geven aan een geplande activiteit. In principe wordt de financiële grens voor een activiteit afgestemd op de begroting van het voorgaande jaar. En zouden er zich onverhoopt toch problemen voordoen bij de begroting van een bepaalde activiteit, dan ben ik natuurlijk beschikbaar.

(6) Dankzij jou werd de Nieuwjaarsreceptie van de Zonnebloem Leusden dit jaar in een nieuw jasje gestoken. De receptie was niet zoals voorgaande jaren alleen gericht op de vrijwilligers en de bestuursleden, maar ook werden enkele raadsleden en wethouders van de gemeente Leusden uitgenodigd. In een ontspannen sfeer konden over en weer “dorps”kwesties worden uitgewisseld.
Hoe kijk je terug op de uitkomst van deze avond en wat is de meerwaarde geweest voor de Zonnebloem Leusden?
G.K. Terugkijkend op de avond zeg ik onmiddellijk "zeker weer doen in 2016".
Ik vind het jammer dat zo weinig personen op onze uitnodiging zijn ingegaan,  
maar ja, ook hier geldt dat alle begin moeilijk is. In ieder geval is wel bereikt dat
de Zonnebloem Leusden nu reeds wat meer in de belangstelling is komen te
staan. Een grotere naamsbekendheid betekent betere contacten met zowel
de politiek als het bedrijfsleven.

(7) Jij bezoekt ook regelmatig de matchbeurzen. Hoe belangrijk zijn deze voor onze organisatie?

G.K. Zeer belangrijk, ofschoon de matchbeurs niet altijd nieuwe “matches” oplevert, enerzijds door bezuinigingen bij de bedrijven en anderzijds doordat oude matches meestal automatisch worden gecontinueerd.

Vaak heeft in de praktijk het rechtstreeks aanboren van de eigen kanalen een doelmatiger effect.

(8) Stel dat een plaatselijke organisatie/vereniging de Zonnebloem Leusden benadert met het verzoek een speciale activiteit (bv. een bazaar voor gehandicapten, een sportdag voor jeugdige rolstoelers) financieel te ondersteunen. Zou je hiervoor dan ruimte maken binnen onze begroting?

G.K. Indien goed onderbouwd zal elke aanvraag zorgvuldig worden beoordeeld. Hierbij wil ik wel de kanttekening plaatsen dat wij nimmer de belangen van onze eigen doelgroep uit het oog verliezen, deze zullen immers altijd voorop moeten staan!

(9).Jouw e-mail adres “@usa.net” suggereert dat je als Leusdenaar verbonden bent aan een organisatie in de United States of America. Klopt dit? En als dit klopt, wat is dan jouw relatie met Amerika?

G.K. Ik ben tot voorheen regelmatig de grens over geweest (Verre Oosten, Midden-Oosten en Cuba). Vandaar een abonnement op een internationaal webadres. Niets meer en niets minder.

(10).Heb je nog specifieke hobby’s of speciale bezigheden die je in jouw vrije tijd beoefent?

G.K. Ik verzamel muziek op cd, voornamelijk het populaire genre vanaf de jaren 60. (Inmiddels heb ik ruim 4500 cd’s volledig gecatalogiseerd).

Een tweede verzameling betreft gereedschap (ook als ik dat maar 1 keer hoef te gebruiken) om ìn en òm het huis klusjes te doen. Met de handen bezig zijn is voor mij dè manier om een stuk ontspanning te genereren.

Een andere hobby is Mahjong spelen. Mijn echtgenote en ik doen dit al 30 jaar samen met vrienden, iedere maand 1 avond tot in de nachtelijke uurtjes.

Verder bezoeken wij regelmatig beurzen en veilingen om te kijken of er nog iets specifieks is te vinden (zoals olifanten, Indische memorabilia, boeken uit voormalig Nederlands-Indië).

Tussendoor probeer ik het gitaarspel weer op te pakken op mijn akoestische Martin-guitaar.

En ik ben lid van de herensociëteit Amicitia te Amersfoort. Hier ben ik actief als kegelaar. De drijfveer hiervoor is dat ik contacten opdoe in andere takken van sport. Het is van belang elkaar in een andere setting te ontmoeten. Een ieder, van oud-burgemeester tot kazernecommandant, moet de zware ballotage ondergaan, alvorens hij officieel tot lid wordt toegelaten.

Een prettige bijkomstigheid is dat ook Leusdenaren zich bevinden in dit gezelschap…..(ergo: altijd goed om iets te “regelen”,  indien nodig….!).


De Penningmeester heeft de volgende taken:

 • het uitvoeren van administratieve werkzaamheden
 • het opstellen en bewaken van de jaarlijkse begroting en jaarrekening
 • verantwoordelijk voor het naleven van de financiële richtlijnen van de Zonnebloem
 • het voorbereiden en bijwonen van vergaderingen
 • het coördineren van de jaarlijkse lotenverkoop
 • het (eventueel) aanvragen van subsidies
 • het meedenken bij het ontwikkelen van beleid
 • richting geven aan de koers van de vereniging


  Terug

Ita Verweij

06-36403074
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

 • Uit eten/terrasje pakken
 • Kunst en cultuur
 • Buitenactiviteiten
 • Bezoekwerk
 • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken