Groot nieuws bij onze Zonnebloemafdeling

TWEE VAN ONZE GASTEN HEBBEN ZICH VERLOOFD!

THEO EN ERNA UIT MAASTRICHT

Met 98 en 89 jaar nog een verloving!

Kom hen niet aan met 'oud zijn is vervelend.' Theo Tijssens (98) en Erna Luijten (89) hebben zich net verloofd. Het kwieke Maastrichtse stel danst graag. 'Zoals het leven nu gaat, is het prima.'

MAASTRICHT - DOOR JOOS PHILIPPENS

Theo Tijssens (98) zingt Geneet van ut leave. Hij walst liefdevol met zijn kersverse verloofde Erna Luijten (89). ,,Ik probeer mensen hier op te vrolijken," zegt Theo in zijn kamer in zorgcentrum Scharwyerveld. ,,Maar vaak willen ze niet, ze blijven maar oud en triest." Erna en hij weten wel te genieten.

Zij groeide op in Den Bosch, was Nederlands honderdste gediplomeerde verzorgster van zieke kinderen. ,,Ik kreeg het predicaat Natuurtalent, daar ben ik trots op. In 1956 trouwde ik met een Maastrichtenaar die 13 jaar geleden overleed." Theo is haar eerste verkering sindsdien. ,,Ik heb helemaal niets gedacht, het ging van zelf!”

Sinds anderhalf jaar woont ze in Scharwyerveld. ,,Theo nodigde voor z'n verjaardag de hele buurt hier uit, ik bleef op het eind mee helpen opruimen. Dat is zo gebleven." Er is toch zeker meer dan opruimen? “Ja, we zijn elkaar steeds meer blijven zien. Hij kan ontzettend goed dansen, we zijn ook een danspaar. En als ik naar m’n kamer ga, komt hij na tien minuten ook weer!” Ze heeft hem nooit weggestuurd. ,,Hij is een echte Maastrichtenaar, dus laten we hem maar snel laten vertellen. Dat kan hij heel goed."

Hele verhalen.

Dat blijkt. Hele verhalen, over zijn werk bij de Philips Tabaksindustrie aan de Tongerseweg, de tewerkstelling in een papierfabriek in het Duitse Mainz in de Tweede Wereldoorlog, over reizen met zijn vrouw Annie, dat hij keeper was bij de al lang opgedoekte voetbalclub Maasvogels, in 2Ol3 carnavalsprins van Scharwyerveld, dat hij zondag in de stad nog een borrel dronk. Enthousiast vertelt Theo maar door, nauwelijks af te stoppen, ook omdat zijn gehoor flink na laat. Maar verder is hij nog zeer alert en kwiek. Want wie danst er nog op z’n 98e ? ,,Dat leerde ik op Bevrijdingsdag in 1944 van m'n moeder, toen iedereen blij op straat danste." Maar toch nog even over zijn gevoelens voor Erna. ,,Ze is echt voor mij alleen, ze heeft geen ander." Dat durf ik ook niet, grapt zij. ,,Zoals het leven nu gaat, is het prima," vervolgt hij. Zij hoort nu echt bij de familie. Ze gaat altijd mee, ze is niet verlegen.”

Ze hebben zich vrijdag verloofd, op 13 mei, de dag van de Heilige Sint-Servaas. ,,In de kapel van de basiliek waar ik misdienaar was, hebben we beiden een kaas opgestoken voor langdurig samenzijn en gelukkig worden. Daar twijfelen we niet aan." Haar kinderen moeten nog wennen aan de verloving. "Eerlijk gezegd: ik had het van mezelf ook nooit verwacht”, zegt Erna.

Kussen

,,Hij heeft me een paar keer ten huwelijk gevraagd, maar dat is me een stap te ver. De verloving is een mooi compromis. Toen was Theo rustig want dat is dicht bij trouwen, dus dat kon wel." Erna toont haar polsketting (vanwege reuma), hij een verlovingsring. “Voor we gaan slapen kom ik haar kussen en dan moet ik snel naar mijn kamer rennen." Theo, schalks: ,,ja, ik kan niks aan haar ontdekken, daar moet je voor getrouwd zijn."

***

Bovenstaand artikel en bijgaande foto zijn gepubliceerd

in Dagblad de Limburger op 17-05-2022.

Thea Tijssens

0433470848
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Buitenactiviteiten
  • Evenementen en festivals
  • Kunst en cultuur
  • Uit eten/terrasje pakken