Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Zonnebloemvakantie april 2023

5b62ead6-2846-42a2-85dd-931315f6f733jpeg

Maandag 17 april is het zover.

De 9 gasten worden thuis opgehaald voor vertrek van een 5 daagse vakantie naar ’t Keampke in de Lutte. Na een tussenstop bij ‘La Place’ in Klarenbeek voor de lunch, kwamen we in de loop van de middag
aan bij de groepsaccommodatie in het mooie Twente.
Terwijl de kamers werden in gedeeld, de bedden opgemaakt en badkamers voorzien van handdoeken en de
nodige hulpmiddelen, konden de gasten even bijkomen van de lange reis met een lekker kopje koffie/thee.
Een heerlijke diner met daarna een ommetje in de omgeving voor de liefhebbers en een gezellig potje rikken
en rummikub maakte deze eerste vakantiedag al tot een feestje.

De 2de vakantiedag begon met een uitgebreid ontbijt om 8.30 uur in de gezamenlijke ruimte.
Na een eerste nacht in een vreemd bed, hadden de gasten over het algemeen goed geslapen.
Om 10.00 u vertrokken we met de busjes voor een bezoek aan het Steenmuseum ‘De Werklust’ in Losser
voor een rondleiding met gids.
We werden vriendelijk en gastvrij ontvangen met koffie/thee en natuurlijk de alom in Twente gebruikelijke
Krentenwegge. We kregen enige uitleg over de oprichting van deze voormalige steenfabriek in 1923 door een nazaat van de familie Osse en over de productie van de unieke Ossesteen en de geologische kwaliteit van de kleigroeve.
Tot 1985 was de fabriek in het bezit van deze familie. Omdat er geen erfgenaam was, werd in dát jaar de fabriek overgedragen aan de huishoudster van Alphons Osse en haar echtgenoot. Deze zette de fabriek voort, maar uiteindelijk werd in 1998 de productie gestopt en sinds 1999 is het totale complex van deze
voormalige steenfabriek aangewezen als een Rijksmonument.
De ringoven met in het midden de ca 45 meter hoge schoorsteen is volledig gerenoveerd en alle onderdelen van de steenfabriek zijn nog aanwezig om het hele productieproces van de unieke Ossesteen te kunnen laten zien.
Na de uitleg binnen, stapten we allen in een treintje dat ons over het terrein reed naar de kleigroeve en waar de gids ons uitleg gaf over het afgraven van de klei welke gebruikt werd voor het maken van de stenen.
Ondanks dat het erg koud was die ochtend ( 7 ° C), was het voor allen een mooie en leerzame excursie.
Daarna terug naar ‘t Keampke voor de lunch. De middag was vrij gepland. Ieder kon naar eigen interesse en behoefte de middag invullen.
Het zonnetje was inmiddels gaan schijnen en een gedeelte van de gasten bezocht het Arboretum in de Lutte om lekker te wandelen in dit mooi aangelegde bomenpark. Andere gasten bezochten liever enkele winkeltjes in Losser, een nabijgelegen gemeente. En weer andere bleven liever thuis voor een beetje rust.
We konden op het eind van de avond weer terug kijken op een zeer geslaagde tweede dag.

En toen was het alweer woensdag.
De ochtend was opnieuw fris maar de verwachtingen waren droog met af en toe de zon.
Na het ontbijt vertrokken we met de busjes richting Duitsland naar Bad Bentheim, bekend om zijn middeleeuws kasteel. Kasteel Bentheim is de grootste hoogteburcht van N-W Duitsland en werd omstreeks 1020 gebouwd van zandsteenblokken, de zogenaamde Bentheimer-zandsteen.
De pad naar het kasteel gaat door 2 poorten. De onderste poort is uit de 13de eeuw en de bovenste poort uit
de 17de eeuw. Al meer dan 5 eeuwen is het complex in het bezit van de graven en vorsten zu Bentheim und Steinfurt. Het kasteel is nog steeds bewoond door deze adellijke familie. Alleen de vestingwerken en enkele historische ontvangstruimtes zijn daardoor dan ook maar toegankelijk voor publiek.
Dat het kasteel hooggelegen is, hebben we geweten. Het was een flinke klim en de weg ernaar toe was niet bepaald rolstoelvriendelijk. Het pad er naar toe was geplaveid met grote kinderkoppen en grote zandsteenblokken. Het was een heel avontuur en hard werken voor de rolstoel-duwers, maar... het was zeker de moeite waard !
Na ons bezoek aan het kasteel moesten we weer naar beneden rollen maar gelukkig niet zo ver. We gingen lunchen in een iets lager gelegen lunchroom vlakbij het kasteel.
Een gerecht bestellen vanaf een Duitse menukaart was ook wel weer even een uitdaging.
Daarna werden de busjes gehaald om niet het hele stuk te hoeven afdalen naar de parkeerplaats.
We verlieten Bad Bentheim en daarmee ook Duitsland. Terug op Nederlands grondgebied bezochten we het kunststadje Ootmarsum.
De gasten waren vrij om op eigen gelegenheid dit stadje te bekijken. De een genoot van de leuke straatjes, de ander van de vele kunstateliers, weer een ander van een lekker biertje op een terras in de zon en weer een ander van de gezellige modewinkeltjes. Kortom super leuk. ​
Om half 5 verzamelde iedereen zich weer bij de grote kerk in het centrum en gingen we gezamenlijk naar de geparkeerde busjes om terug te rijden naar ons vakantiehuis.
Terug in het Keampke werd er om 18.30 een zeer uitgebreid Twents Buffet geserveerd, bestaande uit zowel
koude als warme gerechten. Dat was weer smullen. En het toetje....onweerstaanbaar, zó lekker.
In de avond kwamen opnieuw de kaarten op tafel en het spel Rummikub. Onder het genot van een wijntje, een biertje of een advokaatje met slagroom kwam er langzaam een einde aan dag 3 van de vakantie.

Dag vier alweer. Donderdag 20 april.
De dag werd langzaam opgestart. Iedereen mocht uitslapen. Druppelsgewijs kwamen de gasten aan de ontbijttafel. Men kon een beetje rustig aan doen omdat we pas om 12.00 uur werden verwacht voor een High Tea in het “Theelutteke” in het centrum van de Lutte. Niet verkeerd, lekker op je gemak deze ochtend.
Sommige gasten wilde graag lopend naar de locatie waar de High Tea werd geserveerd. Het busje volgde
later met de mensen waarvoor deze afstand te ver was.
Het theehuis zag er gezellig uit met zijn suikerzoete kleuren, gebloemd servies, kopjes hangend aan de lampen en een groot assortiment theepotjes aan de muur. We dronken thee in verschillende smaken en aten heerlijke, op etagères geserveerde, lekkernijen. Echt genieten voor de lekkerbekken onder ons.
Na afloop vertrokken we met de busjes naar het natuurgebied het Lutterzand.
Het Lutterzand is een uitgestrekt natuurgebied van jeneverbesstruiken, dennenbossen en heidevelden.
Dwars door het natuurgebied stroomt het riviertje De Dinkel. Dit riviertje is nog één van de weinige in Nederland dat zijn oorspronkelijke karakter heeft behouden. De loop van de rivier meandert sterk en
veroorzaakt diepe insnijdingen in de bodem.
Onder begeleiding van een gids, maakten we met een elektrokar, de z.g. Lutterzand Express, een tocht door een gedeelte van het gebied. Hij vertelde ons over de jeneverbes, de uitgesleten oevers van de Dinkel, hoe je de leeftijd van een dennenboom kunt tellen en over het Jan Wesselinkhoes, een authentiek Saksisch Los Hoes wat daar was herbouwt. Het was koud, maar met een lekker fleecedekentje over de benen en een
warm kopje koffie onderweg hebben we zeker genoten en zijn we ook weer wat wijzer geworden die middag.
Terug naar ’t Keampke waar opnieuw een heerlijk diner werd geserveerd op onze laatste avond in Twente.
Helaas zat het ‘ommetje’ voor de wandelaars onder ons, er niet meer in vanwege een overtrekkende regenbui. Rikken, Rummikub en voetbal op TV vulden de avond verder. Opnieuw een hele leuke dag.

Dan komen we alweer aan de laatste dag van onze vakantie. Vrijdag 21 april.
Tijd om de koffers weer te pakken maar eerst nog rustig gezamenlijk ontbijten.
Ons doel is om uiterlijk 11.00 u. te kunnen vertrekken.
Het is aan de vrijwilligers de taak om het beddengoed en de handdoeken te verzamelen, de kamers te controleren, koelkast legen, vaat wegwerken enz.enz. Vele handen maken licht werk en deze huishoudelijke klus is dan ook ruim op tijd geklaard. Bagage in de bussen en klaar om te vertrekken.
Onze bestemming op deze laatste dag is niet meteen Moergestel. We maken een tussenstop in Arnhem.
Daar bezoeken we Stadsvilla Sonsbeek, een monumentaal landhuis gebouwd in 1744 gelegen op de Hartjesberg. Stadsvilla Sonsbeek, in de volksmond ook “Witte Villa” genoemd en bevindt zich in het mooiste eveneens monumentale stadspark van Nederland en is sinds het jaar 2000 een horecagelegenheid.
Op deze bijzondere en chique locatie worden we ontvangen voor een lunch in de tuinkamer van de Stadsvilla Sonsbeek. Deze geeft ons een prachtig uitzicht over het park en de stad Arnhem.
Na de lunch maken we nog graag gebruik van de gelegenheid om door het prachtige park te wandelen en te
genieten van deze schilderachtige plek.
Dán is het toch echt tijd om naar Moergestel af te reizen. De terugreis verloopt voorspoedig. Nauwelijks
filevorming en om half 6 parkeren we weer op het St. Jansplein. Ter afsluiting van een zeer geslaagde vakantie eten we samen nog een frietje met een snack bij Root, voordat de gasten een voor een naar huis worden gebracht.
Een prachtige week! Het was genieten voor zowel de gasten als voor ons als “team Zonnebloem”.

Aldus getekend,
Agnes, Peter, Hetty, Jeanne, Arna, Jos en Corien.

Peter Vrijhoeven

06-51530853
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Kunst en cultuur
  • Creatieve workshops
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk