Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Column van Alphons de Wit

Uit het AD van 9 juli 2020

‘Zijn’ moet boven ‘Hebben’ staan

 

Wijlen Adriaan van Marrewijk was een visionair. De sympathiek penningmeester van de regionale Zonnebloemvereniging in het Westland in de zeventiger en tachtiger jaren had de zware taak om de Westlandse vrijwilligers één keer per jaar te verleiden tot het verkopen van zoveel mogelijk loten. Aangezien de jaarlijkse loterij niet in de top tien van de meeste vrijwilligers voorkwam was dat een ingewikkelde exercitie. Elk jaar slaagde Adriaan er toch in de mensen te motiveren met zijn slogan: ‘Zonder Welvaart geen Welzijn’.

Nu de veters van het coronacorset wat gevierd worden moest ik aan Adriaan denken. Welzijn stond hoog in zijn vaandel, maar hij realiseerde zich ook dat je geld nodig hebt om mooie plannen te verwezenlijken. Zeven weken corona hebben ons geleerd dat gezondheid toch boven alles gaat en we hebben gezien waar de bezuinigingen op de gezondheidszorg het afgelopen decennium toe hebben geleid. Het geld dat vrijkwam door het uitkleden van de zorg werd gebruikt om ‘leuke dingen’ te doen en multinationals uit de wind te houden. Geld verdienen en uitgeven was het hoogste goed. Die tijd lijkt even voorbij. De economie krijgt een geweldige optater. Velen dreigen in problemen te komen en we moeten maar zien of, hoe en wanneer we uit de narigheid komen. Nu maar hopen dat de beleidsbepalers het nodige hebben geleerd van de corona-ellende. Dat ze het ‘zijn’ boven het ‘hebben’ verheffen en dat ze in de toekomst bij alle plannen die ze maken om uit de malaise te komen, het welzijn van het volk helemaal bovenaan het lijstje plaatsen, ondanks alle druk die zal worden uitgeoefend door de grote spelers in de economie. En dat die druk er gaat komen staat als een paal boven water. Neem alleen al het feit dat de aandeelhouders van Shell in het geniep al aan de poten van de stoel van topman Ben van Beurden zagen. Dat alleen omdat de riante dividenduitkering onder druk staat. Is er een mooier bewijs dat velen het nooit leren.

Zonnebloem logo

De Zonnebloem loterij is weer gestart.

Koop een lot en steun rechtstreeks onze afdeling

Koop nu een lot

Toos Verschoore

0174625667
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?