Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Pelgrimshoeve Kafarnaum

Zonnebloem afdeling

Dinsdagmiddagmiddag 18 april werden 17 gasten van de zonnebloem met vrijwilligers hartelijk ontvangen met koffie en thee op de Pelgrimshoeve. Matthieu Oomens vertelde ons daar over de geschiedenis.

 

De Pelgrimshoeve heeft veel bestemmingen gehad. Allereerst was het een boerderij. Daarnaast deed het dienst als Pakhuis van de boerenbond en kantoor van de Boerenleenbank. Daarna koopt de Willibrordusstichting uit Heiloo het gebouw, die het later weer schenkt aan de congregatie van de broeders van O.L. vrouw van Lourdes. In 1978 verkoopt de  congregatie de boerderij. Er is een groep broeders die naar een nieuwe levensstijl zoekt. Ze vormen een convent in het huis en gaan elk “goede werken” doen. Op de vooravond van het feest van O.L. Vrouw van Lourdes, 11 februari 1979, betrekken die zes broeders het huis en noemen het Huize Kafarnaüm, Br. Jan van der Steen, Br. Hugolinus-Prinsen, Br. Arthur-van Gils, Br. Fons van der Laan, Br. Leo Renders en Br. Wim van de Boom zijn de deelnemers. In de loop van de jaren komen verschillende andere broeders op Kafarnaüm wonen.

Als Br. Fons een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela heeft gemaakt, ontvouwt hij plannen om een plek te zoeken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar tweedehands spullen verkocht worden. Zijn congregatie koopt een hoeve aan de Jan Smuldersstraat en velen werken hard aan de realisering van de huidige Jacobushoeve.

In 1999 zijn er niet veel broeders meer. De groep is uitgedund. Br. Fons van der Laan besluit, geholpen door  vrijwilligers van het broederhuis een Pelgrimshoeve te maken en het gastheerschap met vrijwilligers te gaan invoeren. Br. Fons gaat buiten de hoeve wonen.

Er wordt een kapel aan de pelgrimshoeve gebouwd. Pelgrims, die naar Santiago de Compostela vertrekken, worden er uitgezwaaid. Vrijwilligers en broeders houden vieringen bij speciale gelegenheden. Kinderen die komen pelgrimeren  bezoeken de kapel als “kunstkamer” en geven elkaar het licht van de kaars door, terwijl ze voor elkaar een wens uitspreken. Momenteel wordt de hoeve beheerd door gastheren en gastvrouwen, bijgestaan door zo’n 140  vrijwilligers uit heel Nederland en is het zelfstandig financieel beheer van de hoeve gerealiseerd. In 2015 bestond het pand Servatiusstraat 11 100 jaar.

Duizenden bezoekers zijn in de afgelopen jaren in de pelgrimshoeve op bezoek geweest.

Na deze uiteenzetting kregen we gelegenheid om de hoeve te bezichtigen en de tuin te bekijken. Daarna sloot Matthieu de middag af met een fraai gedicht.

Omdat iedereen dikwijls langs de Pelgrimshoeve komt, is het fijn om nu eens precies te horen waar de Pelgrimshoeve in Vessem zich zoal mee bezig houdt. Voor velen toch een openbaring. Met dank aan Matthieu voor de interessante middag die werd afgesloten met onderstaand gedicht:

 

Geloof in je naaste

Elkaar niet afbreken maar opbouwen

Elkaar niet ontmoedigen, maar inspireren,

Elkaar tot licht, elkaar tot vreugde zijn.

Wie die ander ook is, een mens is hij

Geloof in hem, verwacht veel van hem

Doe een beroep op zijn goedheid, zijn creativiteit, zijn warmte

Raak zijn ziel

Zet hem aan tot het hoogste

Laat niemand vallen

Ieder mens is er een

Die ander – schat hem naar waarde.

Van grote betekenis kan hij zijn!

 

Zonnebloem logo

De Zonnebloem loterij 2023

Speel mee en kijk uit naar mooie prijzen!

Koop nu een lot

Charlotte van Nispen

0497591993
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Kunst en cultuur
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken