Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Museum De Bewogen Jaren

20190507151416jpg

We vertrokken met 19 personen, onder een waterig zonnetje, richting Hooge-Mierde. Onderweg genietend van het mooie Kempische landschap.

Hetzelfde landschap waarin de jaren 1940-1945 ook de tweede wereldoorlog in alle hevigheid heeft gewoed. De herinnering aan die “bewogen jaren” kregen wij te zien in het oorlogs- en verzetmuseum met dezelfde naam in Hooge-Mierde.

Maar voordat de rondleiding begon dronken we eerst een kopje koffie/thee in Café-Zaal de Bijenkorf, daarbij werd een heerlijk Bijenkorf-appeltaartje geserveerd. Hierna wandelden we met z’n allen een kleine honderd meter naar de voormalige Rabobank, waarin het museum is gevestigd.

Gids John vertelde, met veel kennis van zaken, over de mobilisatie, en de inval door de Duitsers. De bezettingsjaren, het verzet, maar ook de collaboratie, de NSB en de tewerkstelling. Het dagelijks leven in Nederland tijdens de oorlogsjaren, met zijn surrogaatproducten, de verduistering, de schuilkelders, het helpen aan onderduikadressen voor bemanningen vanneergeschoten vliegtuigen.

Een gedeelte van het museum is gericht op Nederlands-Indië. De mobilisatie en de Japanse bezettingstijd en capitulatie, maar ook de politionele acties, waarbij Indonesië streed voor zijn onafhankelijkheid.

Dit alles is uitvoerig gedocumenteerd (o.a. met een landkaart waarop alle plaatsen staan aangegeven waar vliegtuigen in dit deel van Noord Brabant in de oorlog zijn neergestort) en gevisualiseerd door veel nagebootste situaties, zoals een nagemaakte schuilkelder, wapens, uniformen en zelfs wrakstukken van neergeschoten vliegtuigen.

Het museum bezit ook veel originele documenten en met persoonlijke herinneringen aan het leed in de gevangenissen en concentratiekampen. Maar ook een militair zakboekje, affiches, foto’s en zelfs een uitgave van Mijn Kampf.

Het was indrukwekkend. Wat in die roerige jaren van 1940 plaatsvond, zal ons voor altijd bijblijven.

We hadden een leerzame middag, met dank aan onze enthousiaste, maar ook ingetogen gids John.

 

Charlotte van Nispen

0497591993
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Kunst en cultuur
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken